Egyéjszakás pontyhorgászat

2015.07.31. forrás: Hétvégi Horgász

Néhány napja éjszakai horgászatot szerveztünk egy közeli tóra. Este hétre értem oda. Kiválasztottuk a helyet, bedobtuk az etetést meg a szerelékeket és vártuk a csodát. Jöttek is szépen a halak, olyannyira, hogy fél egy után nem is dobtam vissza a felcsalizott horgot, inkább aludtam pár órát.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Az éjszakai szerintem külön világ. A víz egészen megelevenedik. Olyan óriások is megmozdulnak a mélyben, amik kapására nappal hiába vár az ember. Személy szerint minden nagy halamat éjjel fogtam, különösen hajnalban, mintha ez valamiféle mágikus időszak lenne.

A távoli, ködös Angliában a pontyhorgászok - akiknek azért magánélete is van - elkezdtek mélyebben is foglalkozni az egy éjszakás pecákkal. Nem is csoda, a legtöbb horgász a szigetországban sem engedheti meg magának, hogy napokat, vagy épp heteket töltsön a vízparton, ezért olyan csalikat és stratégiákat fejlesztenek ki, amelyekkel egy-egy éjszakai pontypeca is sikeres lehet. Nem szeretnék belemenni, hogy milyen etetőanyagot, csalit vagy bojlit kell venni/készíteni, mert egyfelől nem is értek annyira hozzá, másrészt szerintem ezek csak kis részét képzik a sikernek.

Ha az ember egyéjszakás pontyhorgászatok alkalmával sikeres szeretne lenni, akkor néhány más, fontos dologra is érdemes odafigyelnie.

A megfelelő hely kiválasztása. - Nincs idő hosszan tartó etetéssel egy-egy adott helyre szoktatni a pontyokat. Ehelyett nekünk kell megkeresni azokat a haltartó helyeket, vonulási útvonalakat, ahova a felcsalizott horgot elhelyezve a legnagyobb esélyünk van a kapásra. Érdemes ezért mérőúszóval alaposan feltérképezni a meder domborzatát. A törések, kemény padok óriási jelentőséggel bírnak!

A megfelelő csali kiválasztása. - Olyan csalit (bojlit) kell választani, ami viszonylag gyorsan kifejti a hatását, néhány nap helyett néhány órán belül kiadja magából a csalogató íz és illatanyagokat. Bojliból kevés is elég. A legutóbbi peca alkalmával fél kilót sem használtam el etetésre és csalizásra. Dobtam mellé egy kis pelletet és főtt kukoricát. Ennyi elég volt nyolc-tíz hal megfogásához.

Találj vissza az etetésre! - A pontos etetés nagymértékben hozzájárul a sikerhez, de csak akkor, ha vissza is találunk rá. Az orsó zsinórklipsze itt aranyat ér. Bedobás után sokkal nagyobb eséllyel landol jó helyen a szerelék. A zsinórt azért ne hagyjuk éjszakára beklipszelve, nehogy berántsa a botot a ponty a vízbe. A klipszelés helyét ezért érdemes zsinórjelölővel megjelölni, így mindig ugyanoda tudjuk akasztani. Erre a célra jó a főzsinórnál vékonyabb damilból kötött ütköző is.

A pontyhorgászat nagyon jó mulatság, az éjszakai peca pedig még jobb! Nyáron ráadásul a nappali forróságot is elkerülhetjük, ha éjszaka horgászunk. Azok a nagy pontyok, melyek nappal rejtőzködnek, éjszaka indulnak "portyára", ezért ilyenkor nagyobb eséllyel akaszthatunk meg egyet a vízmély óriásai közül! Személy szerint mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki az éjszakai pecát nem fogja megbánni!

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »