Horgász akciók 920

Egyéjszakás pontyhorgászat

Néhány napja éjszakai horgászatot szerveztünk egy közeli tóra. Este hétre értem oda. Kiválasztottuk a helyet, bedobtuk az etetést meg a szerelékeket és vártuk a csodát. Jöttek is szépen a halak, olyannyira, hogy fél egy után nem is dobtam vissza a felcsalizott horgot, inkább aludtam pár órát.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva
hirdetés

Az éjszakai szerintem külön világ. A víz egészen megelevenedik. Olyan óriások is megmozdulnak a mélyben, amik kapására nappal hiába vár az ember. Személy szerint minden nagy halamat éjjel fogtam, különösen hajnalban, mintha ez valamiféle mágikus időszak lenne.

A távoli, ködös Angliában a pontyhorgászok - akiknek azért magánélete is van - elkezdtek mélyebben is foglalkozni az egy éjszakás pecákkal. Nem is csoda, a legtöbb horgász a szigetországban sem engedheti meg magának, hogy napokat, vagy épp heteket töltsön a vízparton, ezért olyan csalikat és stratégiákat fejlesztenek ki, amelyekkel egy-egy éjszakai pontypeca is sikeres lehet. Nem szeretnék belemenni, hogy milyen etetőanyagot, csalit vagy bojlit kell venni/készíteni, mert egyfelől nem is értek annyira hozzá, másrészt szerintem ezek csak kis részét képzik a sikernek.

Ha az ember egyéjszakás pontyhorgászatok alkalmával sikeres szeretne lenni, akkor néhány más, fontos dologra is érdemes odafigyelnie.

A megfelelő hely kiválasztása. - Nincs idő hosszan tartó etetéssel egy-egy adott helyre szoktatni a pontyokat. Ehelyett nekünk kell megkeresni azokat a haltartó helyeket, vonulási útvonalakat, ahova a felcsalizott horgot elhelyezve a legnagyobb esélyünk van a kapásra. Érdemes ezért mérőúszóval alaposan feltérképezni a meder domborzatát. A törések, kemény padok óriási jelentőséggel bírnak!

A megfelelő csali kiválasztása. - Olyan csalit (bojlit) kell választani, ami viszonylag gyorsan kifejti a hatását, néhány nap helyett néhány órán belül kiadja magából a csalogató íz és illatanyagokat. Bojliból kevés is elég. A legutóbbi peca alkalmával fél kilót sem használtam el etetésre és csalizásra. Dobtam mellé egy kis pelletet és főtt kukoricát. Ennyi elég volt nyolc-tíz hal megfogásához.

Találj vissza az etetésre! - A pontos etetés nagymértékben hozzájárul a sikerhez, de csak akkor, ha vissza is találunk rá. Az orsó zsinórklipsze itt aranyat ér. Bedobás után sokkal nagyobb eséllyel landol jó helyen a szerelék. A zsinórt azért ne hagyjuk éjszakára beklipszelve, nehogy berántsa a botot a ponty a vízbe. A klipszelés helyét ezért érdemes zsinórjelölővel megjelölni, így mindig ugyanoda tudjuk akasztani. Erre a célra jó a főzsinórnál vékonyabb damilból kötött ütköző is.

A pontyhorgászat nagyon jó mulatság, az éjszakai peca pedig még jobb! Nyáron ráadásul a nappali forróságot is elkerülhetjük, ha éjszaka horgászunk. Azok a nagy pontyok, melyek nappal rejtőzködnek, éjszaka indulnak "portyára", ezért ilyenkor nagyobb eséllyel akaszthatunk meg egyet a vízmély óriásai közül! Személy szerint mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki az éjszakai pecát nem fogja megbánni!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva

hirdetés