Menyhalas próba

2011.12.11. forrás: EgyÁtlagHorgász

Reggel 9 óra tájékában telefonom csörgésére ébredtem. Unokatesóm, Ricsi hívott, hogy nincs-e kishalam.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

-Van de minek az neked?
-Megyünk menyhalazni.
-Beférek?
-Szerintem be! (Később visszahívott és megerősítette.)
-Mikor indulunk?
-10-kor.
-Oké.Pakolok.

Történt mindez múlthét vasárnap.

Gyors reggelizés után a thermoruhámat és thermocsizmámat készítettem elő. 10 óra előtt pár perccel már a kapuban állt Ricsi és haverja Norbi.

11 felé megérkeztünk a Tiszalöki Vízerőműhöz. A talpaknak nevezett résztől 50 méternyire foglaltunk helyet.A vízállás nagyon kicsi volt.A meredek,homokos part miatt jól jöttek a székem állítható talpai.Miután székem elfoglalta a végleges helyét,a botokkal kezdtem foglalkozni. Az egyik orsón 22-es,míg a másikon 30-as zsinór volt. A vékonyabbikat 2 horoggal szereltem,egy 16-sal és egy átlagosnak mondható kicsi,hosszú szárú,menyhalra valóval.A kisebbik horgon trágyagilisztát kínáltam a halaknak,míg a nagyon halszelet csábította a menyhalakat. A másik botot gubancgátlós megoldással szereltem és csak egy horoggal,halszelettel.Úgy 20 méterre bedobáltam és megkezdődött a várakozás.

A Tisza rendkívüli mértékben le volt tisztulva,szóval nappali menyhalfogásra nem igen számíthattunk. A gilisztás csalira sem volt jelentkező,még a durbincsok sem csipegettek. A kapástalanság miatt elővettem egy szendvicset a táskámból, de közben észrevettem,hogy nem hoztam világítópatront.Szerencsére Norbinál volt. Ellenőriztem a fejlámpám fényének erősségét is aminek fényereje egy rossz zseblámpáéval vetekedett. Nos erre a horgászatra jól rákészültem.

Az idő elég lassan telt,de úgy 5 óra környékén Ricsi megakasztotta a menyhalnak vélt halat ami végül durbincs személyében került a kezébe. Közben szomszédságunkba úgy 6-7 főnyi társaság érkezett.Beszélgettünk is velük és elmondták,hogy elég jól szoktak fogni. Úgy fél 7 környékén Ricsi megfogta az első menyhalat.Nem volt nagy,kb 24 centi. Ezután Norbi fogott egy hasonszőrű menyust. Háromnegyed hét környékén végre én is megfogtam 2011 első menyhalát.

A számomra jeget megtörő hal után Norbinak sikerült megfognia a horgászatunk legszebb halát egy kb. 30 centis menyus személyében. Az események közben néha eleredt az eső is,de nem volt kitartó,csupán 1-2 percig esett.Az enyhe időjárásból csak annyi előnyünk volt,hogy a spiccek nem fagytak be. Kemény mínuszos időben talán jobban jöttek volna a menyhalak de ekkor a már említett spiccbefagyás jelentősen megnehezítette volna a horgászást. Már eléggé benne voltunk az estében de számomra csak ekkor kezdődtek az izgalmak. A második kapásomat sikerült elszerencsétlenkednem. Itt jegyezném meg,hogy szinte mindegyik kapás rendkívül maszatolós volt,semmi komolyabb spiccgörbítés. 19:45-ig még fogtam 7 menyust így végül 8 darabot sikerült kivarázsolnom a Tiszából. Hármunknak összesen 11 menyhalat zsákmányoltunk. Ebből én 4-et visszaengedtem,4 pedig másnap az asztalra került.

Feltűnt,hogy szomszédaink szépen szedegették a halat és elárulták,hogy manapság a sózott busaszelet a menő a menyhalak körében. Valahol olvastam már erről egy cikket,de még nem próbáltam ki,azonban eredményessége meggyőzött,szóval ki fogom próbálni.

u.i: Sokat gondolkodtam,hogy egyáltalán megcsináljam e ezt a cikket,ugyanis a hozzá tartozó képek,fejlámpa hiányában elég sötétek lettek.Nem sok mindent lehetett kivenni belőlük,de végül a Photoshop segítségével “elfogadható” minőségűre tudtam őket alakítani. Így a cikk megírása mellett döntöttem.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »