Nyári/kora őszi márnázások

2013.03.12. forrás: DunaiPecás

Így tél végén visszaemlékezem a nyár szebb pillanataira, összegezni szeretném tapasztalataimat a márnázással kapcsolatban. Az elmúlt év nyara sokban különbözött az előtte lévőtől, bár ezt megszokhattuk az öreg Dunától. A halfogás korántsem indult olyan fényesen, mint azt vártam tavasszal, egy/két szebb hal jött csupán, a nagyobb csapatokat nem sikerült megtalálni..

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Április derekán kezdtem el újra kutatni a márna csapatokat, pásztázva a Kisdunát, úgyszintén a Nagydunát is. Igazán csak a tilalom után sikerült megtalálni komolyabb csapatot, június közepe táján.
Ezzel kapcsolatban rengeteg kérdés felmerülhet, ezeket megpróbálom tisztázni.

A nap melyik szakában?

Tapasztalataim azt mutatták, hogy tavasszal, amikor nagy a fehérje igénye a márnáknak (ilyenkor is becsúszhat pergetés közben), akkor a nappali órákban intenzívebben is lehet fogni, ha megtaláljuk őket. Ezzel ellentétben június vége felé, úgy alakult, hogy napközben csak elvétve sikerült fogni belőlük. Nyár közepén, és kora ősszel inkább az éjszakai/hajnali órákban lehet őket megfogni.

Hol?

A helyválasztás az egyik legfontosabb a horgászataink során.
Nos mindenképp olyan helyet kell keresnünk, ami már intenzívebben folyik, tehát semmiképpen ne keressük állóvizen a márnát. A mederviszonyokat tekintve, mindenképpen érdemes a kavicsos, zátonyos, sokszor a sekélyebb részeket is vallatni. A töréseket is sokszor bújják a "marcik", de mindenképp intenzíven folyó vízterületet kedvelik a leginkább! Ez dunai viszonylatban pl. a Kisdunán lehet olyan 3-6 méteres mélységig.

Mivel?

Kezdjük a felszereléssel. Én feeder technikával vettem üldözőbe a márnákat már vagy 4éve..A legfontosabb tulajdonsága az érzékeny tűspicc, ami a kapást jelzi, másrészt a bot karakterisztikája, ami a fárasztást nagyon élvezetessé teszi. Fontos az is, hogy sűrűn gyűrűzött, ez nagy előnyünkre válik a fárasztások során, a bot minden porcikája görbül, sokszor a kettes márna nyélből görbíti a botot. A hossza a botnak nekem 3m60cm-es, ez se túl hosszú, se túl rörvid ahhoz, hogy jól tudjunk vele dobni(pl. fák alól..). Az orsó optimális mérete 3000-6000-es között elképzelhető, ennél nagyobb úgygondolom fölösleges. A zsinórt tekintve én monofilt használok, már rengetek gyártó készít külön a feeder technikában használatos zsinórokat. Főbb tulajdonságai, a nagy csomótűrő képesség, ás a szinte teljesen nyúlástalan keresztmetszet, ami a rezgőspicc hitelességéért szolgál. A horog választás már jóval tágabb körű, függ a feltűzendő csali méretétől,és a célba vett hal méretétől is. Én általában 8-as, 10-es horgokat használok, és fontos, hogy a horog öblös, hosszú szárú legyen.
A csaliarzenált tekintve, a legcélszerűbb élőcsalikkal, mégpedig csontkukaccal, és gilisztával, esetleg nadállyal próbálkozni.

Hogyan?

Elengedhetetlen a csend, mert egy vödör leejtésével is elzavarhatjuk a helyrő a halakat. Apropó, a vödör kapcsán kezdeném is az etetőanyaggal. Figyeljünk arra, hogyha már ott vannak a környéken a halak, akkor ne gyúrjunk nagy gombócokat, mert annak csobbanása is zavaró hatással bírhat! Tartalmazzon élőanyagot pl. csontit, vágott gilisztát is, ezeket nagyon kedvelik! Az etetőanyag sokszor megduplázza a kapások számát, ha tudatosan végeztük az etetést.

A vízállás milyen befolyással bírhat a halfogás szempontjából?

A válasz viszonylag egyszerű, de mégsem..Általában áradásokban a halak, mint pl. a márna is, kijönnek az elárasztott területekre, feltúrják az iszapból a lárvákat, különböző férgeket. Ilyenkor semmiképp ne a medret célozzuk meg, hanem a partmenti területeket, kb 10m-erre a víz szélétől.
Persze áradásban is megvannak a halak napmintnap bejárt útvonalai, ezeket érdemes figyelni, hogy mikor, és mitől változhat meg!

Kisvíznél, amikor már jóideje nem emelkedett a vízszint, akkor érdemes minél messzeb dobni a meder felé, ilyenkor visszahúzódnak.

Nem utolsósarban a víz minősege is elengedhetetlen szempont, a horgászatot tekintve. Áradó, piszkos víznél a hal ugyan kevesebbet lát, de pl. a márna bajuszszálai segítségével könnyedén feltérképezi a meder alját, ilyenkor erősebb, vehemensebb kapásokat tapasztalhatunk, mivel a hal minél hamarabb magáénak akarja tudni a táplálékot.

A körülmények nagyban befolyásolhatják sikerességünket, rengeteg rossz tényező zavarhatja meg horgászatunkat. Ilyenkor sem szabad elcsüggednünk, ha nincs kapás, az adott hely minden bizonnyal "lakatlan", vagy nem eszik a hal, nyugodtan válasszunk másik szakaszt! Nem egyszer volt már, hogy a jól bevált helyek, ahol ritkán betlizni, ott is kapás nélkül úsztuk meg a front miatt. Persze ez nem azt jelenti, ha továbbállunk akkor majd máshol fogunk, viszont érdemes próbálkozni!

Éjszakai órák..

Előszöris, ha nem ismerjük az adott vízterületet, akkor még napnyugta előtt próbáljunk meg lejutni a partra, mert így még kényelmesen szemügyre vehetjük a szakaszt!

Ha a szakaszt ismerjük, elég lejutnunk 8-9órára, ilyenkor még a csapat fölöttünk jár, talán a befolyónál, viszont lesz időnk előpakolni, és időben bevetésre készen leszünk!:) A kapások várható időtartama 10órától egészen hajnali 2-3ig is elhúzódhat, attól függ, hogy a márna raj, milyen, és mennyi táplálékot talál a horgászhelyünkön. Érdemes figyelni arra is, hogyha nincs kapásunk, akkor a folyásiránnyal egyező irányba mennyünk kicsit lejjebb, mert a halak szokásos vonulása kicsit gyorsabban lezajlott, és már lentebbi szakaszon járnak. Sokszor előfördult már, hogy a befolyóhoz közelebb hamarabb volt kapásunk, míg tőle távolabb éjfél körül számíthattunk kapásra. Ez egyértelműen mutatja, hogy a raj szokásos vonulási utvonalait járja be az éjszaka folyamán. Bejönnek a Nagydunáról, leírnak egy kört a Kisdunán, és már mennek is vissza "pihizni".

Nappali órák..

Nappal számos keszegfaj becsúszhat a célhalunk mellé, ezt szelektálni tudjuk részben a horog és a csali méretével.

 

Ilyenkor sokkal több kapásunk lehet, viszont megnő a fogható halfajok száma, főleg a fehérhalé.

A halászat..

Na igen. Azthiszem a legtöbb vadvizen horgászó sporttárs örülne a halászat megszűnésének természetes vizeinken.

Hogyan befolyásolja a rendszeres halászat a mi esélyeinket?! ..Egyértelmű válasz, egyre kevesebb hal, egyre kisebb esély..stb. Nos ha nálunk jár a halászbá, általában egy 2hétre eltűnnek a halak. Ez is nehezíti dolgunkat, de ne csüggedjünk, lesz ez még ígyse!

A Duna örök változó, sosem tudhatjuk igazán, hogy ami tegnap jó volt, az jólesz-e holnap is, de mégis segíthet, ha az alapszabályokat betartjuk, és nyitottszemmel járunk.

 

A küzdeni tudás nagy erény, mi horgászok talán ezért is tudunk kitartóbbak lenni a hétköznapi életben is..sok akadály lehet a halfogás előtt, de ha igazán átérezzük a miértjét az egésznek, talán nem is mindig csak a nagyfogásra vágyunk, hanem arra a bizonyos életérzésre. Viszont ha nemlennének halak, azthiszem nemsokminden húzna le a partra a természeten kívül, mondjuk éjnekidején!:)
Hiszem, és remélem, hogy ez az év jobb lesz mint a tavalyi,(talán ezzel mindenki így van) a tavaszt már nagyon várom, tele ötletekkel, célokkal. Mindenkinek kívánok eredményes tavaszi márnázásokat, vagy éppen valami teljesen más jó fogást!

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »