Handmade wobblers...avagy UL bogarak a fronton

2013.04.04. forrás: DunaiPecás

A wobblerkészítés nemrégiben kezdett igazán érdekelni, konkrétan 2013 telén, akkor is egy hóvihar közepette, amikor a horgászatra is csak a legelvetemültebbek szánták el magukat. Előkészítettem a szükséges eszközöket, és faragni kezdtem. Elsőre lelkesen küzdött a ráspoly a kezemben, gondolván, hátha összejön első próbálkozásra is, emiatt igyekeztem precíz lenni. Ettől a pillanattól kezdve, egészen mostanáig már 6 db kis bogarat tartok a kezemben, ezeknek elkészítését és annak körülményeit, miértjét próbálom meg minél részletesebben elétek tárni..

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Első próbálkozásnak miért éppen ilyen apró csalikat választottam? 

A válasz viszonylag egyszerű, a tavasz közeledtével egyre inkább érdekelni kezdett az UL pergetés, ehhez pedig kis csalikra volt szükségem, melyek többsége bogarakat imitál. Igaz, minél kisebb a felület, annál nagyobb a hibalehetőség, nos ezt nem vitatom! Viszont tudni illik, én szeretem "nagy" fába vágni a fejszét, ezért sem riadtam meg a méretektől.

Miből készültek?

A wobbler testet fenyőből készítettem, elsősorba azért mert jól megmunkálható, nagy felhajtóerővel, és viszonylag mégis ellenálló fáról beszélünk. Hangsúlyozom, én nem késsel faragtam a testeket, hanem először durva fareszelővel végeztem a nagyolásokat, majd egyre finomabb, mármár fémreszelőkkel a kezemben formáltam meg őket.

Milyen formák alapján?

Mindenképp igyekeztem imitálni a hazánkban is megtalálható bogarakat, pl. darázs, cserebogár, rózsabogár stb. Ezek formai kivitelezését interneten kutatva is könnyedén elsajátíthatjuk kisebb-nagyobb odafigyeléssel.

A testek megformálása után jött a drótozás, és a lapka méretre vágása. Ezeket a műveleteket ne hagyjuk későbbre, mert ellenőrzés nélkül nem tudhatjuk biztosan, hogy a lapka a megfelelő szögben áll, és a drótozásnak nem állja-e útját!

A drót rozsdamentes, saválló anyagból készült, ez elengedhetetlen momentum akkor, amikor egy wobbler drótozásáról beszélünk, hisz sokat fog vizet látni a mi termékünk.. Ha a drótozás, és a lapka is sikeresen a helyére került, akkor jöhet a ragasztás. Na igen, a lapkát persze távolítsuk el a testből, csak a drótozás legyen benne a vágásban!

Ha ez is megvan, akkor jöhetnek az utolsó simítások az első réteg festékig.
Ehhez 420-as csiszólópapírt ajánlok, mely a felületet kellően simává, egybefüggővé teszi.

Mivel és hogyan fessünk?

Spray-vel fújtam le a testeket, 5-6 órára rá pedig jöhetett a pingálás, melyet kültéri akril fesékekkel végeztem el, ecsettel a kezemben. Először is kerítsünk egy megfelelő vastagságú drótot, melyre felakasztjuk a már félkész wobblerünket, ezután nitrohigítóban megáztatjuk. Ez azért szükséges, mert kitölti a megmaradt "szőröket", szálakat a fán..s ezt lelakkozva megkeményedik, mely egy utolsó, végleges finom csiszolás után, igen kemény, és sima réteget képez a wobbler testünkön. Ezek után jöhet az alapozó festés spray formátumban, mely elengedhetetlen, hisz az alapszínt nem szabad elsőként a natúr fára fújni!

A rétegek felhordása között 10percet minimum várjunk, nehogy megfollyon a festék!
Alapozó réteget 1, az alapszínt 3, a végén a lakkozást úgyszintén 3 rétegben kell felhordanunk, így a wobbler is kellő védelem alatt lesz, és a festék is átadja igazi színét.

A nekem már nagyon bevált VeryWell festékszórók jöhettek szóba, melyeknek teljes száradási ideje 4óra, ilyenkor porszárazzá válik a festék, de ahhoz, hogy teljesen kikeményedjen azt ajánlom, várjunk 24órát!
Az előbb említettem már, rétegek felhordása között várjunk 10-10 percet!
Az aprólékos szinezést, pingálást ecsettel végeztem, így tudtam javítani az esetleges hibáimon..és egyre élethűbb külsőt imitálni a wobblernek. A kültéri akrilfesték DecoArt Patio Paint néven elérhető. Ezt vékony rétegben kenjük fel, a már megszáradt alapszínre. Nagyon fontos, hogy ne vizezzük az ecsetet pingálás közben, különben híg lesz a festék, mely csúnya következményekkel járhat! Ha mindennel végeztünk, akkor legalább 2-3 napot adjunk a végleges száradásnak, 20-25 °C-os hőmérsékleten. Ja, persze a lakkozást csak a pingálás után, egy az egyben végezzük el, az említett 3réteg keretein belül! Több réteg esetén mégtöbbet kell várnunk a száradással, akár 4-5 napot is, mert minél jobban levan fedve a festék, annál nehezebben párolog az oldószer, ehhez pedig mégtöbb idő kell!

A terelőlapka..?

Csak miután vártam 2-3 napot, akkor nyúltam a festés óta először wobblereimhez, s vettem szemügyre komolyabban őket. A lapkát ekkor ragasztottam be, méghozzá Loctite Super Bond univerzális pillanatragasztóval. Öhm, nos igen, veszélyes művelet, nagy odafigyelést igényel, és egy kis hiba is végezhet szép lakkozásunkkal! Ezért csak ügyeskezűeknek ajánlom e gyors módszert. Elég egy cseppnyi, ide is, oda is, aztán helyezzük a lapkát a vágásba! Nincs sok időnk az igazgatásra, ezért igyekezzünk a lapkát minél pontosabban a helyére tenni, nehogy elbaltázzuk!

Horgok és karikák hol maradnak?

Sehol, említem is őket. A "darazsakhoz" 8-as horgokat, míg a "cserebogár" formákhoz 10-es horgok kerültek fel. A karikák kicsik, jó minőségűek. Akár a sarki boltban is beszerezhetők, 6-15 Ft között..

Áttekintve wobblereimet, azt tudom mondani, hogy egész jól sikerültek, ahhoz képest, hogy kezdő vagyok ebben a témában! A siker titka talán a következetesség volt, melyet egy percre sem felejtettem el.

"Darazsak"

Fontos megemlítenem ezeknek a wobblereknek a vezetési technikáját, nagy folyásban lassan kell vezetni őket, ugyanis képesek túljátszani magukat, sőt, könnyű testük miatt akár ki is bukhatnak, ami azt eredményezi, hogy hamar a felszínre jönnek. Merülésük 0.5-1m között optimális a megfelelő vezetéshez. Ajánlatosabb őket lassú folyású, vagy álló vizen használni, ilyenkor tudják megmutatni igazi arcukat. Előfordulhat hogy becsúszik egy-két nagyobb hal ezeket a csalikat dobálva, hisz a bogarakat nem csak keszegek, domik eszik, de ez sem probléma, mivel a végigdrótozott test, erős horgokban végződik. Fontos ilyen kis csaliknál a megfelelő zsinór is, a dobótávolság érdekében 0.10-es fonott megfelelő lehet, ezzel akár 30-35m-e is elhajíthatjuk ezeket az apróságokat!

Kopi Hornet

Ezt a wobblert már nyugodtan használhatjuk nagy folyásban is, nem játsza túl magát, nem bukik fel, viszont akár 2-3m mélyen is vezethetjük!

A "cserebogarak"

Őket is főleg jászozás esetén teszem a dobozba, mivel nagyon intenzív veretésük csábítóan hat a halakra, és a felszínhez közel, max 0.5m-es mélységben vezetendő csalikról van szó. Bennük kb 1.5-2g ólom van, mégis széles hasuknak köszönhetően oly finoman esnek a vízbe, mint egy bogár.

Az időjáráson ugyan még nemigen látszik, de közelít a tavasz, melynek nagy reményekkel vágok neki a következő hónapokban. "Finom bot, vékony zsinór, kis csalik, nagy halak!" ..Ez lesz a mottóm egy darabig.

Remélem sikerült hasznos információkat adnom az érdeklődőknek, és nekik is legalább ilyen sikeres munkát kívánok, de ne felejtsük el, itt a tavasz, irány a part!
Mindenkinek kívánok eredményes tavaszi horgászatokat, és sikeres munkákat a jövőben!
"Faragjon" és görbüljön nektek! :)

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »