Horgász akciók 920

Dropi

Az utóbbi időben eleget idétlenkedtem itt a blogon, ideje, hogy valamit felmutassak horgászatilag is. Egyik ismerős a héten segíteni hívott balatoni nyaralójába (stég és csónakrenoválás címén), persze azonnal igent mondtam, mint minden vízparttal kapcsolatos munkára. A munkát ugyan túlzásba nem vittük, de tömény nosztalgiázás és saját vállunk veregetése közben megittunk pár pohár karcos vörösbort, s a rengeteg elméleti "lógatás" után nem volt kétséges, hol töltjük majd a délutánt.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva
hirdetés

Szerencsére a vitorlás még vízen volt, rohanás napijegyért, majd bedobáltuk a legszükségesebbeket, barátom kisegített egy pergetőbottal, mert a kocsiban nem volt más, csak egy doboz dropshotos kütyü. Kezdem nagyon megszeretni ezt a módszert, valószínűleg beruházok egy nagyobb adag gumihalacskába is, késő ősszel és télen jól jön majd a Dráván is, amikor majd a szárazlegyet viszonylag kevésbé eszik a halak...

 

A célhal a kősüllő volt, egy közeli tartáson, amit vendéglátóm úgy ismert, mint a tenyerét. Gyönyörű süllőket fogott rajta tavasszal, be is voltam sózva alaposan a képek láttán, amit a telefonján mutatott. Nagyon lelkesen fogtam bele tehát a mártogatásba, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Dropshotozás terén kezdő vagyok még, s bár nem tűnik nagy kunsztnak, mégis szokni kell a kontaktus tartását, az emelgetés ritmusát, magát a vontatottnak tűnő, hosszadalmas csalimozgatást. Atyafival éppen tegnap ruccantunk ki egy dropshot-tesztre (Mecsekpölöskei tó), de nem jött be a dolog, mivel alig volt víz a tározóban - legalább erre (is) lehetett fogni a betlit.

Néhány csodabogár a világhálón a módszer hazai megjelenésével azonnal megalkotta a "dropizás" műszót, magamban ezen röhögtem egész délután, mivel rühellem az efféle majomkodást (pasi, csajszi, telcsi, BROÁÁÁHHH!!!).

 

Éppen azon morfondíroztam, hogy lehetne szépen magyarul kifejezni egy szóban a módszer lényegét, mikor szinte a hajó alatt valami rákoppantott a gumira. Reflexszerű bevágás, durva kirohanás, néhány méter után leakadt a hal. A szívem a torkomban, Istenem, mi lehetett ez??

Akármi is volt, lehúzta a gumit a horog öbléig, ráadásul a farka el is szakadt, így csere, és a már jól bevált chartreuse-fehér kombináció kerül sorra. Hajigáltam ide, dobáltam oda, de semmi. Egy idő után már minden lelkesedés nélkül emelgettem a botot, s aztán az egyik sikertelen dobás után leengedtem a hajó mellé és ott emelgettem a háromméteres vízben a gumit. Néhány taktus után éles kopogtatás, bevágtam, gyönyörű kövest emeltem be a hajóba.

Fülig ért a szám, újabb leengedés, újabb kapás, kősüllő. Badacsony felől rohamosan közeledett a vihar, fél órát horgásztunk még, összesen négy darab kövest fogtam és nagyon boldog voltam. Közben házigazdám megszákolt egy gyönyörű, közel hármas fogast (apró sügérre éhezett meg), szájbilincsre kerültek mind: a családnak régóta ígértem halat, s bár a szívem megszakad minden egyes kopoltyúsért, bizony, most elhoztam nekik őket. Gyűlölöm a terítékről készült fotókat, de az egyre erősödő szél miatt kénytelen voltam szájbilincsen fényképezni őket.

 

Közben vastagabb ruhába öltöztünk és elindultunk a kikötőbe. Vendéglátóm beröffentette a motort, lassan araszoltunk a part felé, közben a hajó mögött talán tíz méteres zsinóron folyamatosan mozgattam a gumit, inkább csak unalomból, mint meggyőződésből. Mondanom sem kell, akkora kapásom volt, hogy a botot majdnem kivette a kezemből a hal - nesze neked vertikalitás! Társam röhögött, közben kiértünk a kikötőbe, ahol már vízben állva emeltem ki az erősen szabadkozó kilós balint, aki érzékeny búcsú után ment is vissza a tesókhoz.

 

A Balatontól gyerekkorom óta nehéz szívvel búcsúzok. Minden egyes nyaralás után majd’ a szívem szakadt meg, mikor a vonat Fonyódnál elkanyarodott Pécs felé, és egy utolsó pillantást vetettem a magyar tenger kéklő vizére. Most sem könnyebb az elszakadás, de vigasztal a tudat, hogy autóval felnőttként akár minden nap meglátogathatom kölyökkori szerelmemet.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva

hirdetés