Bolózás a Balatonon

2014.04.08. forrás: Fish&Dirt

Már a cím is jelzi, hogy nem a szokásos, pergetős, ragadozós dunai lazulás következik, de tény, és mindig újra és újra rádöbbenek, hogy egy jó balatoni bolognai peca a kőgátról legalább annyira kedves a szívemnek, mint mikor a süllő rázza a fejét a Dunán.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIOhirdetés

 Pistikével elhatároztuk, hogy felavatjuk a balcsit 2014-ben, és sikerült ehhez a legjobb hétvégét kiválasztani. Csodálatos idő, enyhe szél, melegedő víz, minden adott volt a remek pecához. Igazából akkora királyság a Balatonon mólóról bolózni, hogy elhatároztam, hogy megpróbálok pár hozzám hasonlóan fanatikus pergetőt meggyőzni és rábeszélni arra, hogy próbálja ki. Ezért egy kicsit tematikusabban is haladnék a szokásosnál. Fontos megjegyeznem, hogy én sem vagyok ebben profi és nem is szeretném eljátszani, ezért sem fogok regényt írni az ólmozás rejtelmeiről, amiről fingom sincs.

A bot

Én egy hetes Manta Accord-ot használok és imádom. Sikerült már combos nagy pontyokat is partra zavarnom vele, de a keszegek fárasztása is nagyon élvezetes ezzel a pálcával. Könnyű, erős, gerinces, ezáltal gyors.

3 dologra érdemes figyelni, ha soha nem volt még 7-es boló botod.
1. Soha ne vedd elő erős szélben. Erős szélben (30km/h +) ez a bot teljesen használhatatlan, nehéz tartani és akár el is törheted. Ha erős a szél, a bot maradjon inkább a tokban és vagy match vagy feeder legyen a fegyvered, vagy menjél haza aludni.
2. Iszonyúan vigyázz a spicccre. A legtöbb ilyen botnak tűspicce van, rajta még 1-2 csúszógyűrűvel, na, a legtöbbször a bot nem is a fárasztás, hanem a szerelés pillanataiban törik, amikor az ember megpróbálja a csúszógyűrűt feltolni. Javaslom, hogy finomat forgasd balra-jobbra a gyűrűt, attól meglazul, utána már könnyen feltolható.
3. Legalább 4 méteres meritőt használj hozzá, egy centivel sem rövidebbet. Egy hetes botnál ugyanis legalább 4 méteres merítő kell ahhoz, hogy akár egy 8 kilós ponty is megmeríthető legyen a nélkül, hogy a túl meredek szögben álló spicc eltörne.
Ha ezeket betartod sok örömöd lesz a botban. És, ha ennyire macerás, minek a 7 méteres? Én eddig 5 méteressel nyomtam, sokkal kevesebb a gond vele, viszont nem tudsz annyira pontosan egy ponton, bot alatt pecázni vele. Balatonon a mólóknál sokszor, legtöbbször a kő tövében jár a hal, azaz a parttól 3-5 méterre. Ebben a zónában halál pontosan ugyanoda tudod tenni a csalit, az etetést és ennek van jelentősége.

Az orsó

Szinte mindegy is, én három dolgot vettem figyelembe, a súlyát, a fékjét és az árát. Egy Ryobi Ecusimám van, tökéletes a feladatra. Nem hiszem, hogy túl kellene ezt gondolni, nem pergetni kell a kereplő.

Egyebek

Nos, na itt nem szeretnék elveszni, mert ehhez nem annyira értek:
- hallgattam az eladóra a boltban és 5gr maros úszókat vettem, olyanokat, amelyeken belül fut a zsinór.
- Imádom a colmic fendreel-t, leánykori nevén fendert, az a főzsinórom 18-as a nagy ponyok miatt és 14-es g-line az előkém.
- olmokból van fent egy 2 gr csúszóólom, és dinsmores olmokból csináltam osztott súlyozást. Ez még a viszonylag erősebb sodrás mellett és szélben is helyben tartja a csalit.
- drennan horgokat használok, 8-10-es.

Csalik

Na most először voltam tudományos az etetőanyag terén és azt kell, hogy mondjam, hogy működött. Hideg még a víz így ez a tubertini cucc nagyon bejött, a kőgáton körülöttünk nem fogott senki, de mi kaszáltunk egész reggel, pedig a többiek is jó helyen ültek.

Csalinak mi mindig a Haldorado neon lebegő feeder master red tunning giga carp extra pro csalit használjuk, mert ez bevállt. Faszt. Kukorica, csonti, nyáron csemege kukorica, ha kint vannak a nagy pontyok, akkor dipbe áztatott lófog kukorica a nyerő. Biztos király a pellet is, de még nem szorultunk rá.

Na szerintem kb ennyi okossággal már neki lehet indulni és lehet sikerélményeket szerezni. Hajrá!
A pecáról pedig képekben, 2,5 óra peca alatt fogtunk 2 pontyot, igaz kicsiket, 13 dévért, 3 hatalmas karikát, 1 gardát és 1 kárászt. Majd 20 fogott hallal igazán élvezetes egy peca volt, tökéletes szezonnyitó, fantasztikus időben!

PISZ!

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »