Berkley Pulse Shad 6 cm: A kis mindenes

2013.04.28. forrás: Sügértanya

Vannak csalik amiket az ember nagyon kedvel, de a sok újdonság miatt valahogy idővel háttérbe szorul. A tavalyi évben nem sokszor került elő ez a kis gumihal, mert mindig találtam valami mást amit éppen ki akartam próbálni és hiába vittem mindig magammal, rendre szárazon maradt. Az idei évre viszont megfogadtam, hogy újra főszerepet kap több vizen is, több halfajra történő pecáknál.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A Berkley céget gondolom senkinek sem kell bemutatni, csalik, zsinórok és botok a legismertebb termékeik amiket itthon forgalmaznak. Ez a gumihal azonban nem náluk kezdte meg a pályafutását, hanem a szintén Pure Fishing cégcsoportba tartozó Mitchell hozta ki először jópár évvel ezelőtt. Hamar átkerült azonban a Berkley-hez és annyi változás történt, hogy a Powerbait aroma belekerült a csaliba. A régi verzióval nem kívánok foglalkozni, mivel már rég nem kapható, maximum egy-egy kevésbé népszerű bolt eldugott sarkában lelhetünk még rájuk.

Maga a csali négy méretben készül, a két legjobb méret talán a két legkisebb, a 6 és 8cm-es változat. Ez utóbbi már nem kicsi darab, mivel elég széles, zömök teste van, nagyobb falat a többi hasonló méretű csalinál. Az én kedvencem azonban a 6cm-es változat, ez méreténél fogva remek a könnyűpergetéshez és igazodik azokhoz az apróhalakhoz ami a legtöbb vízen stabil táplálékforrása a ragadozóknak. Ez a csali is széles a méretéhez képest, itt viszont jól jön, ugyanis a horogratűzést így jól bírja, viszont annyira nem vastag, hogy zavaró lenne a halaknak.

Anyagát tekintve elég kemény, messze nem ez a leglágyabb gumi ami a piacon van. Ettől függetlenül állóvizen is remekül mozog, ugyanis a forma és a farok úgy lett kialakítva, hogy mozgásba hozza az egész testet minimális sebességnél is. Ez a kombináció nagyon rikta, általában a jól mozgó csalik rendkívül puha anyagból vannak és éppen ezért nem tartósak. Ez egy nagy előnye ennek a gumihalnak, sokkal lassabban kezdik ki a fogak, mint a legtöbb versenytársát. Persze ettől még lehetünk pechesek és egy csuka ennek is kapásból le tudja harapni a farkát, de nem ez a jellemző. Két dologra kell csak figyelni, az egyik az a ragasztott szemek nagyon könnyen lejönnek, illetve néhány színnél a gumi közepébe ragaszott fényvisszaverő rétegbe beleakadhat a horog feltűzéskor és ekkor szétrepeszthetjük ha tovább eröltetjük.

Szineket tekintve a sorozat 6 váloztattal indult ami 12-re bővült, majd visszaesett 8-ra az idei katalógusban. Úgy érzem, hogy így is van elég választék, hogy lefedjük a legtöbb szituációt. Jelenleg rendelkezem az összes válozattal, a nagy kedvenc a Chartreuse volt, ez a klasszikus szín sok halat adott már. Sajnos ezt már nem gyártják, de azért így sem esem kétségbe, a Pearl White is fogós és az új nagy reménységem a Spicy. Emellett őszintén megmondom, hogy nem is tudtam az összeset alaposan letesztelni, gyakran esem abba hibába, hogy a már jól bevált darabok kerülnek fel.

A következő és talán legfontosabb kérdés az, hogy milyen halfajra és milyen körülmények között érdemes használni. Jópár vízterületen próbáltam már és ott ahol rendszeresen előfordulnak apró táplálékhalat, mindenhol eredményes tudtam vele lenni és stabilan adta a halat. Előfordult ugyan, hogy nem ez volt a nap legjobb csalija, de ahol a kis csalik működtek ott ez is mindig hozta a kapásokat. Ez a nagy erőssége szerintem a csalinak, hogy teljesen univerzális. Elég kicsi már a nagyobb sügéreknek, süllőhöz sem kicsi, a köveshez sem nagy, kisebb csukák is imádják, de akár balin vagy feketesügér is megfogható vele. Emellett fogtam már vele egy dunai holtágban egy gyönyörű tőpontyot is, szabályosan szájba akadva.

Szerintem az eddigiekből kiderült, hogy nagyon kedvelem ezt a gumihalat és elég szép készletet halmoztam fel belőle az évek alatt. Az ára sem vészes és tényleg lassabban fogy, mint a többi hasonló csali, ezért hacsak nem extrém akadós terepen horgászik valaki, mindenképp érdemes kipróbálni. Egy biztos, az idén újra felfedezem magamnak és megkapja a lehetőséget a bizonyításra.

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »