Az 5 legnépszerűbb békéshal

2015.02.24. forrás: Hétvégi horgász

Végeztem egy kis kutatást a hazai békéshalakkal kapcsolatban. Kíváncsi voltam, melyek a legnépszerűbb békés halak. Segítségül hívtam a Google különböző eszközeit, hogy megállapítsam, melyik halfajra hány keresés történik egy-egy hónapban. Íme az eredmény.

Rhino csónakmotorokhirdetés

1. Ponty

Azt hiszem, ez kevesekben okozott meglepetést. Hazánk horgászvizeinek első számú hala a ponty. A horgászok 80%-át szerintem csak ez érdekli, a keresésekből legalábbis ez derül ki. Rajongunk a pontyért, egy-egy nagyobb példány köré pedig már külön kultusz épül. A fehérvárcsurgói tározóban például ott úszkál Max a maga 30+ kilójával. Szerintem az, aki fogott már 10 kilogrammnál nagyobb pontyot, megérti és átérzi ezt a rajongást.

2. Kárász

Ő a személyes kedvencem, a horgásztavak nem is tudom mije. Elpusztíthatatlan, igénytelen és jól fogható. Mindenhol szaporodik, mindenhol megél. Szép de robosztus testarányokkal rendelkező hal. Arany színben igazán pompázatos látvány. Érdemes észben tartani, hogy Magyarországon csak az aranykárász őshonos, az ezüstkárász inváziós halnak számít.

3. Keszeg

Számos alfaja van, gondoljunk csak a dévérre, karika- és bagolykeszegre vagy a vörösszárnyúra. Aki gyerekkorában horgászni kezd, az spiccbottal fog keszeget. Ha nem így lett volna, gyorsan tessék bepótolni, mert igazi élmény a keszegezés. Tegyük még hozzá, hogy a legtöbb horgászversenyen messze a legnagyobb súlyban fogott halfajta.

4. Sneci

A sneci tulajdonképpen nem mindenhol jelöl konkrét halfajt. Magyarország egyes területein inkább az apróhalak gyűjtőneve, mely magába foglalja a kis bodorkákat, szélhajtó küszt és apró termetű keszegeket (tulajdonképpen csalihalakat). De maradjunk a szaknyelvnél, a sneci tulajdonképpen a szélhajtó küsz becsületes népies neve. Döbbenet, de valójában a pontyfélék családjába tartozik.

5. Compó

Más néven doktorhal. Gyönyörű zöld pikkelyes testű és piros szemű uszonyos horgásztavaink ritka, különleges lakója. A néphit szerint a compó testével hozzá dörgölőzik a sérült halakhoz, hogy nyálkájával gyógyítsa sebeiket. Hivatalosan ez ugyan nem nyert bizonyítást, de a gondos tógazda tudja, hogy ha compót telepít, akkor bizonyos betegségek és élősködők eltűnnek a vízből.

Nektek melyik a kedvencetek?

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »