Apraja, nagyja

2014.11.23. forrás: Rablóhal

Mondja meg valaki, hogy mi történik! A „tízből három” törvényét a kezdeti években simán elfogadtam a Dunán. Később gyűlt a tapasztalat és ezzel párhuzamosan az eredményességi mutató is inkább a 4-5 sikeres napra fordult át 10 kirándulásból. Talán nem korai kijelentenem, hogy ami idén ősszel zajlik a Dunán az eddigi életem során példátlan.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Október közepén kezdődött az egész és még mindig tart a süllők zabagörcse. Az elmúlt 20 alkalomból összesen háromszor maradt illatos a kezem, de még akkor is volt valami akció, kapás, lemaradt hal, ami enyhítette a betli keserű ízét. A mennyiségek terén több rekord is megdőlt és két olyan napom is volt, amikor még fényes nappal sikerült több süllőt is fognom az élő folyón, amire nagyon ritkán vagyok képes. Már-már úgy érzem magam, mint Svédországban. Kezdem megszokni, hogy lemegyek a vízre és fogok. De nem csak én! Mindenhonnan jobbnál jobb napokról hallok. Olyan dolgok is előtérbe kerülhetnek végre, mint a csalik típusának, színének vonzereje közti különbségek tesztelése vagy a kapás-intenzitás pontosítása vízállás, holdállás időjárás vagy napszak szerint. Ilyenkor érdemes igazán jegyzetelni, hiszen következtetések egy-két fogásból nehezen vonhatók le, de ha 20-30 halnál történik valami hasonlóan, akkor az már valószínűleg nem véletlen. A novemberi holdtölte például most sem hazudtolta meg magát és rengeteg halat adott.

Megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Apraja nagyja egy helyen, egyszerre. Egyik nap például világosban egy beállásból majdnem négyzetméterre azonos pontról, fél órán belül akasztottam egy 25 centis, egy 54 centis süllőt és egy jobb harcsát, amit ki sem bírtam venni.

Az okokat keresem, de nem tudok okos lenni. Tény, hogy az idei november az átlagosnál melegebb, de ez még önmagában nem biztosíték a sikerre. 2003 hasonló időszakában sok süllőt fogtam és nagyokat is bőven, pedig a víz 4 fokkal volt hidegebb az idei év azonos időszakát tekintve.

Okolhatnám a vízállást is. Az 2014 egyik különlegessége, hogy a szokásos novemberi viszonyokhoz képest magasabb az átlagos vízállás (az elmúlt 12 évből 10 esetben kisebb volt a víz). Azonban ott a 2002-es és a 2007-es év, amikor hasonlóan magas volt a Duna, de szinte semmit nem fogtam. Ráadásul eddig esküdni mertem volna, hogy az extrém alacsony vízállás és a kristálytiszta átlátszóság okozta a 2003-as, 2005-ös és 2011-es év kiugróan jó mutatóit. Most meg majdnem sáros vízben is püföltem őket.

Gondolok a kormoránokra is, amik az elmúlt évben valami miatt érezhetően megritkultak, de idén megint tömegesen látom őket a parti jegenyéken. 2012-ben volt ez így és akkor nagyon gyengén ment a süllő… akkor most miért nem?

Egy ideig mániákusan hittem a Holdállás fontosságában. Erre idén 20 napon keresztül fogtam csaknem ugyanúgy a süllőket kiflitől a kerek sajtig és tovább.

Talán a horgász eszközök tökéletesedése? A zsinórok finomodása, az ízesített, vibráló, csörgő csodák, az érzékenyebb botok, a javuló technikai tudás… Igen ezek okozhatnak változást. Fokozatosan. De nem ilyen ugrásszerűen.

Akárhogy is van. Ez a horgászat egyik csodája. Nem tudod, aznap mi vár a vízparton. Ha pontosan tudnám prognosztizálni a fogásokat, lehet, hogy már régen meguntam volna az egészet. Egy magamfajta okoskodónak akkor meg milyen szeszélyes, megfejthetetlen dolog maradna? Ja, talán a nő!

 

Sebile Flatt Shad vertikális harcsawobblerhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »