Horgász akciók 920

Alulról

Új vezetőséget választott a MOHOSZ. Összeállt egy fotóra néhány félszeg/délceg (ki hogyan…) úriember, ezt a képet nézegethetjük mi pecások. Hogy egyébként ez a változás ténylegesen mit jelent? Fogalmam sincs.

Gator bakancs 640
hirdetés

A „fogalmam sincs” jól jellemzi kettőnk – a MOHOSZ és én – kapcsolatát. Mert bár 30 évnél is régebben horgászom, de tényleg fogalmam sincs, hogy mit is csinál ez az általam pénzelt szervezet. Mondjuk, pénzelek én úgy sok mindent és mindenkit, hogy nem is tudok róla, ez ebben az országban haladó hagyomány. Ennek ellenére nem biztos, hogy az én szegénységi bizonyítványom az, hogy nem ismerem a legfőbb horgász-„érdekvédő” szervezet tevékenységét.

Nem vagyok abban a helyzetben, hogy elmondjam, milyen ma a MOHOSZ, de azt el tudom mondani, hogy innen alulról milyennek látszik. A MOHOSZ az átlag horgász számára egy távoli izé. Egy megfoghatatlan valami, ami pénzt szed be tőle, de hogy mire költi, egyáltalán mit csinál, arról fogalma sincs. Öltönyös öregembereket lát, akik időnként beleszólnak a dolgokba, akik ott vannak, ahol a fontos dolgok dőlnek el, de nem igazán tudja, hogy ki küldte oda őket és ott mit mondanak. Egy horgászújságot ismer, ami olcsó (az ő pénzéből, persze), s amiben a huszonegyedik század technikái keverednek a hetvenes évek termelői tudósításainak stílusában írott sorokkal.

A struktúra még mindig „mozgalmi”, pedig a bázis már régen nem úgy épül fel, mint amikor ez a rend kialakult. Az alapegység ma is az egyesület, ami évtizedekkel ezelőtt még valódi közösségi tér volt, mozgalmas, élettel teli hely. Ma a pecások többsége – ha tehetné – a sarki vegyesboltban vásárolná meg horgászengedélyt, a kenyérrel és a felvágottal együtt. Nem mondom, hogy ez jó, de azt igen, hogy ez a realitás. Az egyesület nem közösségi tér már, sokkal inkább egy kicsi, zárt egység, ami sokak számára csupán adminisztratív funkciókat lát el. (Tisztelet a létező, bár attól tartok nem túl gyakori kivételnek!) Ha a horgászat érdekképviselete ezen egyesületektől indulva jut el a döntéshozókig, akkor attól tartok, a többséget ma már nem képviseli senki.

Vizek százait kezelik az egyesületek. Ez értékes jog és komoly felelősség. Egy szakma. A többség - ide értve engem is - vajmi keveset tud erről. Nincs idő, nincs lehetőség ezzel foglalkozni. A "Ha érdekel, ha fontos neked, nézz utána magad" érvelés jól hangzik, de nem helyénvaló. Szívesen leírom egyszer, hogy miért, de ez túlmutat a jelen bejegyzés keretein. Bízni lehet csak benne, hogy akik csinálják, azok jól teszik. A vizek partján járva sok csalódás ér.

Azzal kezdtem, hogy fogalmam sincs, mit jelent az új vezetőség megválasztása. Azt azonban tudom, én minek örülnék. Annak, ha kinyitnák az ajtókat, ablakokat felénk. Láthassuk végre, mi történik odabent. Magyarázzák el, mutassák meg, miért jó, hogy vannak. Nagy dolog lenne, régóta hiányzik már. És annak, ha elgondolkodnának végre azon, hogyan tovább. Nem kell fenekestől felforgatni mindent (eleinte biztos nem), de el kéne már indulni valamerre. Lehetőleg a jó irányba.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Ami az én szememet régóta böki, azok a tisztségviselői területi engedélyek. Miért van az, hogy 3 szektoros engedélyt csak tisztségviselők válthatnak, átlagos horgász pedig nem??? Mennyivel többek ők??? Az én horgászati igényeimhez ez az engedély illeszkedne, de mégsem válthatok, pedig létezik, csak mezei horgász nem juthat hozzá...
Mi lenne, ha az átlaghorgászok igénye érvényesülne időnként, nem pedig a kiváltságosoké?

25
dolgozik a fűrészdolgozik a fűrész (fikanick)
6 éve

évekig veszteséges volt, jó kis mutyibandával az élén, most meg mennek költeni a sok lóvét

24
hirdetés (x)
miska
6 éve

Jó kis zsíros állás Mohosz vezetőségi tagnak lenni,különösebb felelőség nélkül.

23

Blero, a Mohosznak semmi köze a tagszövetségei által beszedett pénzhez. Abból neki egy fillér nem jut. Ne keverjük a szezont a fazonnal.

22
Blero222Blero222 (fikanick)
6 éve

Szarvas Zoltán Úrnak ajánlom figyelmébe Vass Csaba barátjának cikkét ahol részletesen ecseteli mennyi pénzt szed be a mohosz és szövetségesei és azt mire költik! Ennek fènyében már nem olyan fényes az a mohosz csillag ahogyan Ő ecseteli!

21
Blero222Blero222 (fikanick)
6 éve

Maradjunk annyiban hogy ha az állami jegy nem lenne kötelező egyesületi tagsághoz kötve akkor nem lenne miről pampogni hogy menj szavazni mert nem lenne miről és kinek!
A kötelező egyesületi tagsággal kapcsolatban pedig lenne itt egy nem kicsi jogi dilemma ugyanis az egyesülés alapelve az önkéntesség!
És a kötelező fizetés és egyesületbe belépés nem éppen önkéntes jelen pillanatban Magyarországon! Ha valóban lenne érdekképviselet a mohosznál akkor az a minimum hogy nem támogat jogellenes cselekedeteket!
Szóval ezért fizetünk 500 ft-ot ami kb 90 millió a mohosznak és másik kb 600 millió a megyei szövetségeseinek!

20
tiszaháttiszahát (fikanick)
6 éve

gaboh! én voltam a tisza,és igazán örülnék,ha megosztanád a Nagyérdeművel a kilétem.nem röhögök én senkin,inkább sírok azon,hogy mennyi alulinformált,félrevezethető ember van ezen a fórumon(is).divat szidni a mohoszt,és abban teljesen igaza van Zolinak,hogy a rettentő rosszul kommunikálják a dolgaikat. biztos forrásból tudom,hogy máris mennyi egyeztetés előzi meg a jövő évi pályázatokat,és innen,vidékről, bizony saját költségen utazgat a tisztségviselő pestre.és ez csak egy példa.a mohoszos tagdíj sokszorosa elmegy akár parkolódíjra is,én nem sajnálom tőlük,és most úgy tűnik,hogy eljött az ő idejük.jókor váltottak,a többit meg meglátjuk.lehet élet a mohoszon kívül is,lásd.heves megye.:)

19

Miklós, sok mindennel egyetértek, de az egyesületek régivonalas vezetőinek leváltása sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Tapasztalatból mondom. Ha megvan a mag, mely elindítja, futótűzként terjed az új ige. Érdemes megpróbálni.

18
Szobapeca
6 éve

Népszerű dolognak tűnik a MOHOSZ ekézése, de nem az volt a célom a fentiekkel, hogy én is beálljak ebbe a sorba. Azért könyörgök fennhangon, hogy értse meg már valaki (azok, akik ebben a dologban tenni is tudnak), hogy nem elég csak csinálni valamit, azt el is kell tudni adni! E nélkül nem fognak megváltozni azok az előítéletek, melyek a szervezettel kapcsolatban – alappal vagy a nélkül – kialakultak. Bennem is, másban is.
Az adatok nyilvánosak és itt meg ott megnézhetőek felvetéssel kapcsolatban - annak igazságtartalmát nem vitatva - a következőket tudom mondani. A kommunikáció nem az, hogy menj oda, keresd ki, olvasd el és értelmezd. Aztán tedd fel a kérdéseidet. Súlyos tévedésben van, aki azt gondolja, hogy ez működhet. Én nap, mint nap cégek ügyeivel foglalkozom, magasan kvalifikált szakemberekkel, jogászokkal van szerencsém beszélni, levelezni. Ebből kiindulva mondom, hogy reménytelen vállalkozás a fenti módon megértetni, elfogadtatni bármit. Nem működik. Egyébként jártam a MOHOSZ oldalán. Az, hogy nem lettem okosabb, nem csak az én hibám. Szerintem.
A szavazz az egyesületedben, addig pedig ne jártasd a szád megközelítés népszerű (majdnem annyira, mint a MOHOSZ ekézése…), ám fájdalom, szintén nem működőképes. Amennyiben ez az érdekképviselet egyetlen lehetséges és elfogadott módja, akkor úgy van, ahogy írtam: a többséget nem képviseli senki. A horgászat nekem nem hivatás, egy hobbi. Voltam már egyesületi közgyűlésen, de többet nem megyek. Mondhatnám azt is, hogy kikérem magamnak azt, ami ott történt, de maradjunk annyiban: erre nekem nincs időm. Annyi, de annyi helyen küzdök meg a saját érdekképviseletemért, kezdve az egészségügytől az oktatáson keresztül azokig a szolgáltatásokig, amiért egyébként rendesen fizetek. Van olyan küzdelem, amit nem tudok elkerülni. Más küzdelmekre vagy nincs időm, vagy csak fáradt vagyok hozzájuk. Ennek ellenére nem átallok pampogni miatta. Mint most.

Új emberek jöttek, azt gondoltam, szólok: Próbáljatok meg beszélgetni velem/velünk kicsit. Kb. ennyi.

Üdv
Czender Miklós

17
értelmetlenségi11értelmetlenségi11 (fikanick)
6 éve

Köszi, Zoli, hogy leírtad. Én lusta voltam hozzá (magyaros hozzáálás :) ) Sokan a legalapvetőbb dolgokkal nincsenek tisztában, ráadásul könnyen befolyásolhatóak. Kinek az érdeke, hogy a MOHOSZ érdekvédelmi ereje gyengüljön? Kik súgják a háttérből, hogy nem kell horgászoknak ekkora érdekképviseleti szerv, ki kell lépni? Nem nehéz kitalálni. Az a baj, sokan idáig jutnak el, hogy pénzbe kerül (egy jöbb sör ára egy évre), de mikor nagyobb fajsúlyú ügyben képviselni kell valamit, mégis kit küldenének? Az ajtóig nem jutna el kisebb volumenű szervezet. Bizony, szükség van a szervezetre, az más kérdés (ahogy Zoli is említette), fejlődni kell néhány dologban. S az új alelnökök ill. az új elnök személye is bizakodásra ad okot (bár Csécs Sanyi nagyon hiányzik közülük). Én azt mondom, aki nem tud segíteni, legalább ne ártson! Mert itt bizony a többség érdekéről van szó.

16
Iceberg
6 éve

További adalékként szolgálhat a megértéshez! Rövid keresés után bárki beletekinthet a MOHOSZ gazdálkodásába is.
A civil szervezetek gazdálkodásának átláthatóságát elsősorban az éves beszámolók és közhasznúsági mellékletek biztosítják, amelyeket minden év május 31-ig kell elküldeni az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH). Ezek a birosag.hu-n a társadalmi szervezetek nyilvántartása menüben bárki számára hozzáférhetők, és a szervezeteknek a közzétételt követően legalább két éven át a saját honlapjukon is elérhetővé kell tenni ezeket.

15
tonoka11
6 éve

gaboh,ez elég baj hogy így van.
Szarvas úrnak köszönjük a felvilágosítást,reméljük a mostani vezetés a mohosznál jobban el tudja adni magát majd,de ahhoz le kellene cserélni a megyei ügyvezetők jó részét is főleg azokat akik már rég elmehettek volna nyugdíjba,de mivel nagyon jó pénzért vannak ahol vannak húzzák az időt!!!Ott meg ahol elment az illető nyugdíjba a saját fiát tette meg utódnak.:-((

14
gabohgaboh (fikanick)
6 éve

tonoka11 tiszát mindenki tudja ki és jókat kacag rajtunk horgászokon még mindig

13
tonoka11
6 éve

Teljes mértékben egyet értek tisza-val,még ha nem is vállalja magát!
Hofman jövőbelátónak meg teljesen mindegy ki lett volna,neki senki sem lenne jó választás.A régieknél szerintem sokkal jobbak,mondjuk azoknál nem nehezebb.Sajnos van még azért akinek nyugdíjba kellene mennie,lsd.CIPS elnök elég sok kárt okozott már a horgászoknak.Meg a Mahor is megérett már a változásra,talán most, reménykedjünk.

12

Sok hülyeség van itt alább. Jellemző, hogy hogy a fröcsögők nagy része nem vállalja a nevét. A Magyar Horgász - bár a Mohosz lapja -, önálló vállalkozás, mely csaknem non profit módon, eltartja magát. A horgász tagdíjakból egy fillér nem megy oda.
A Mohosz egy érdekvédelmi szervezet, mely a tagjainak (a többségnek) az érdekeit köteles képviselni az alapszabálya szerint. Mielőtt bárki hülyeséget beszél, két dolgot meg kellene tennie. Egyrészt utána kellene nézni hogy működik a Mohosz, és mit csinál. (Az alapszabály nyilvános, bárki elolvashatja. Neten is fent van.) A Mohosz kommunikálhatná kicsit jobban is, hogy mit csinál, de kétségtelen, hogy az utóbbi években sokat tett azért, hogy az horgászat a legmagasabb szinten érdemben képviselve legyen, és komoly szava volt az új Halászati törvény kialakításában is. A másik dolog, amit minden horgásznak (főleg az ész, információ és persze név nélkül fröcsögőknek) meg kellene tenni, az, hogy elmegy a egyesületi közgyülésre, és olyan vezetőket választ, akik az ő érdekeit képviselik. Amíg ezt nem teszi meg egy horgász, semmi joga nincs bárkitől, bármilyen döntéshozást számon kérni! Nincs. Pont. Ezek az egyesületi vezetők döntenek arról, hogy a megyei (vagy területi) szövetségek kiket delegáljanak a Mohosz Választmányába. Mindenről, ismétlem MINDENRŐL a Választmány szavaz. A Mohosz mi vagyunk, nem valami megfoghatatlan felső hatalom, akár tetszik, akár nem.

A másik, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül, az a lózung, hogy a Mohosz levesz bennünket sok pénzre, meg hasonlók. Emberek, a Mohosz tagdíj évtizedekig 300 Ft volt évente! Talán két éve emelték 500-ra, de úgy, hogy az emelés 200 Ft-ja dedikáltan és elkülönülten az ifjúsági horgászat támogatására (országos négytusa verseny, országos gyermek táboroztatás) és magyar válogatottak nemzetközi versenyeinek támogatására fordítható! Az utánpótlás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni (fogyunk, mi horgászok), és a versenysport folyamatos, komoly sikerei is az egész ország hírét viszik, és büszkeséggel tölthetik el az országot! (Hozzáteszem, hogy a versenysport támogatás mértéke jóformán a nevezési díjat és az utazási költségek egy részét fedezik. Minden versenyző - a legnagyobbak is - saját zsebből (esetleg szponzorpénzből, de nem a Mohoszéból) versenyeznek A maradék 300 Ft megy az apparátus fenntartására, és az érdek-képviseleti munkára. Egy Tisza-tavi éves zsuga (mindennel együtt) most több, mint 30.000 Ft. Ennek 1%-a (!!!44!4!) 300 Ft, ami a Mohosz zsebébe vándorol. Ez a sok, ez a horgászok kiszipolyozása, vagy pénzre levétele? Nevetséges. Mennyit költünk évente a horgászatra? Mindenki a zsebe szerint..nyilván, de ebben a nagy költésben a 3-500 Ft érdekképviseletre szinte észrevehetetlen.

11
krisrob
6 éve

Hofman3!
Konkrétan?
Én olyan gyengeképességű vagyok, hogy nem látom át és nem ismerek senkit és nem is sejtem.
Elárulnád, mi fog történni?
üdv
kr

10
Hofman3Hofman3 (fikanick)
6 éve

Az új vezetőség megválasztása semmi jót nem jelent nekünk horgászoknak!Aki ismer közülük néhány embert és tisztában van mi miért történik úgy ahogy nagyjából átlátja a dolgokat vagy legalábbis sejti mi fog történni ez után.Várható volt ez is ahogy minden kiszámítható és jól átlátható akár mennyire is próbálják burkolni.

9
tiszatisza (fikanick)
6 éve

Kreatív,meg a Többiek! ki a f@sz fog pályázni jövőre? ti? anyagi/politikai háttér megvan? nem védem a mohoszt,olyan,amilyen,de jelenleg sajnos nincs más alternatíva,és ezt illene tudomásul venni.ha meg meglesznek a halászati jogok,akkor lehet majd járni közgyűlésre,és ha nem tetszik valami szóvá tenni,mint ahogyan eddig is biztosan megtettétek.:)

8
tiszatisza (fikanick)
6 éve

demeter.laszlo.31! most komolyan,az általad elpanaszolt dolgokhoz ugyan mi köze a mohosz-nak,vagy akár a megyei szövetségnek is? érdekvédelem persze lehetséges,lehet csapkodni az asztalt különböző fórumokon,de attól még(egyenlőre) a halász kft. a helyén marad,és a kötikövizig-nél sem fognak történni gyökeres változások.mi a megoldás?írj a mohosznak,hogy intézzen a Tiszán minden évben egy áprilistól,június végéig tartó 900 körüli vizet,és pár év múlva lesz csoda.:) az új vezetőségről meg csak annyit,hogy nem kéne még őket temetni előre.2016-tól nem lesz halászat a természetes vizeken,és ha rajtam múlik inkább legyen a mohoszé a kezelési jog mint bármely rabló ilyen-olyan kft-é.kormányzati háttér megvan,valószínűleg,a jövő március körül várható pályázati kiírások is a horgászok érdekeit fogják majd szem előtt tartani,mert minden akkor fog eldőlni.

7
lupuska
6 éve

A MOHOSZ - "akit" mióta horgászom mint szükséges velejáróját ismerem csak a horgászat lehetőségének - ugyanaz a vízfej, mint a Kereskedelmi és Iparkamara, amelyről szintén senki sem tudja mit, hogyan és mikor csinál a mi pénzünkből, s egyáltalán miért is van rá szükség? Na, meg a kötelező tagság. Egyszerűen nevetséges, és szégyen, hogy hagyjuk magunkat évente bepalizni... Mi vagyunk a marhák!

6
BicepszBicepsz (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

5
KreatívKreatív (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

4
radativi53
6 éve

Valóban egyet kell érteni az előttem szólóval ,valóban jó lenne megtudni velem együtt nagyon sok horgásztársamnak.Eddig mi egyszerű horgászok azt vettük csak észre,hogy valakik valamilyen címen pénzt húztak le rólunk.Volt egy horgászújság,ami olyan amilyen,és nincs tovább.Földi halandó ennyit látott a MOHOSZ nevü szervezetből.Remélem,vagy inkább álmodom,hogy valami most majd változik,de realistának kell lenni,ennyi idős korban,már az álmok ideje lejárt.Egyszer hallanám azt,hogy ez a valami felszólalt valahol a horgászok érdekében, a halak érdekében,de sajnos azt hiszem ebben nem lesz változás.Most új király lett,új főhalljakendek,de azt hiszem általuk lehet nem változik semmi.Azt elérik,hogy továbbra is bejöjjön a tagdíj,aztán megy minden tovább,bár az emberek optimisták mindig jobbat várnak,de magam már sokat csalódtam.Ettől függetlenül kívánok az új vezetőségnek sok sikert.

3
nagydajab
6 éve

Én egyszer írtam nekik egy mélt érdeklődtem hogy a Velencei tóba egyik évben menyi halat telepítettek? 1 hét múlva ujra írtam. Aztán egy ujabb hét után után megjegyeztem hogy akkor vagyok csak jó mikor fizetni kell de még egy válaszra sem méltatnak akkor küldtek egy választ de alkérdésemre nem válaszoltak csak himeztek hámoztak , pedig ez az adat nyilvános tudtommal. A kis embert semmibe veszik

2

Nekem is lenne ezer meg egy kérdésem a MOHOSZ-hoz!!! De a legfontosabb az , hogy gyönyörű természetes vizeinken miért nem engedik a természetes szaporulat elterjedését?? Miért kell a sok haltelepítés??? Mikor a Tisza (példaként említem) saját szaporulata , bőven elég lenne, ha a halászat megszűnne rajta , és a horgásztársadalom is úgy állna hozzá , hogy csak az étkezési mennyiséget vinné haza!! Szolnoki vagyok , és igen sok szép természetes víz van a városunk környékén, de sajnos a víz kezelője igazi rabló hadjáratot folytat a vizeken. A Milléri csatornát , például a ponty ívásakor engedik le, amikor az összes ikra a nád tövén van ! Ezt miért engedik??? Miért nem jó az , hogy a természetes szaporulat igazán jó halakat fog eredményezni , nem a halgazdaságokban felnevelt lusta zsíros pontyokat!! Erre elfogadható választ ugyan ki tud adni??

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Gator bakancs 1200

hirdetés