Horgász akciók 920

Adjon Isten jó fogást!

-9 Celsiust mutat a hőmérő kint, az összes létező horgászhelyemen kopog a víz teteje vagy zajlik. A peca majdnem minden válfaja érdekel, de e lékhorgászat nincs ezek közt. Olvasgatok hát. A könyv, ami előttem van, nagyjából 80 évvel ezelőtt jelent meg. Feltúrtam érte a pincét, de érdemes volt. Ahogy fogynak előlem a betűk, egyre otthonosabban érzem magam. Otthonosan, mert a kor, a körülmények, a nyelvezet más, de a hangulat, az érzés teljesen ismerős.

Horgász akciók 640
hirdetés

A harmincas évek második felében járunk. Egy vesztes háború és egy gazdasági világválság mögöttünk, egy újabb világégés előttünk. Az ország gazdasága kilábalni látszik a válságból, a vegyipar, a feldolgozóipar fejlődik, a mezőgazdaságban a gabona egyeduralma csökken, nő a kukorica, a burgonya vetésterülete, gyarapodnak a gyümölcsösök. Az ország területének 36%-án van vezetékes villany. A közlekedés még baloldali. A politika olyan… magyaros. Maradjunk annyiban, hogy volt már élhetőbb is ez az ország. És miről ír könyvet Igali Mészáros József? Hát a pecáról! Ahogy olvasod, nem érzed a puskaporos levegőt (márpedig eléggé az volt már akkor), nem érzed a nehézségeket. A víz szagát érzed, a napsütést, a kapás izgalmát.

 

Nincsenek telepített tavak, mindenki a természetes vizeken horgászik. A könyvben szó esik a Dunáról, a Zaláról, a Balatonról, a Velencei tóról, a Soroksári Dunaágról (ekkorra már nagyjából megvan a Dunaág általunk is ismert kialakítása /a fölső lezárást az 1910-ben megkezdett munkák során készítették, Tassnál 1926-ban fejezték be a zsilipet/, de a partra biztos nem ismernénk rá, kevés a vízparti ingatlan, nincsen stégerdő). Bár a horgászok panaszkodnak a lehetőségek szűkülése, a halak fogyása miatt, az akkori halbőséget ma biztos megirigyelnénk.

 

Aki horgászni indul, az leginkább gyalog, kerékpárral vagy vonattal teszi. A tömegközlekedés abban a formában, ahogy ma ismerjük, még nem, vagy csak nyomokban létezik. Az biztos, hogy kilométereket fogsz gyalogolni, s ha van szerencséd csónakba szállni, hát evezni fogsz barátom, mert nincs más, ami hajtsa a ladikod.

 

A pakk is ehhez illeszkedik. Egy bot vagy kettő, egy oldaltáska, benne horgok, súlyok, néhány pedző. A bot valamilyen természetes anyagból van, az áttételes orsók még nagyon ritkák. A ma ismert monofil zsinórok csak a második világháború után jelennek majd meg, szóval többszálú selyemzsinór lehet a kurblikon. A horogcsali sem sokféle, használatos a kenyér, a giliszta, a sajt és néhány egyéb. Bojlik, pelletek, gumikukorica, melyek ma nélkülözhetetlennek tűnnek? Ugyan… Pergetnek is, de a műcsalis doboz maximum tenyérnyi, leginkább kanalak és forgók kerülnek a zsinórra, a wobblerek majd csak később kezdik meg hódító útjukat. Azt is megnézném, mit tenne egy mai pergető pecás azzal a szettel (bottal, orsóval, zsinórral, műcsalival), amivel e könyv szereplői kergették a halakat. Mókás jelenet lenne… A táskában jut hely éteknek, italnak, mert a horgásznap bizony hosszú. Ha valaki nem lakik közel a vízhez, hát inkább egésznapos elfoglaltság ez, semmint rövidebb.

 

Hogy mégis mi az, ami ugyanolyan? Hát a peca! A halfogás játék volta, az izgalom és a siker öröme. Tényleg, ebben semmi, de semmi nem változott. Mi magunk, ugyanolyanok vagyunk.

Aki még nem tette, de egy kicsit is érdekli a dolog, keresgéljen kicsit az interneten vagy menjen el egy antikváriumba. Keresse meg a legrégebbi horgászkönyvet, lapozzon bele. Vegye meg, ha megteheti. Nézze meg, mikor adták ki és olvasson utána kicsit a kornak, a körülményeknek. Olvassa a könyvet úgy, hogy megpróbálja minél pontosabban köré képzelni azt az időt, azt a miliőt. Remek szórakozás, ígérem!

Ahogy Igali Mészáros József írta: Adjon Isten jó fogást!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

tonoka11
4 éve

Jó írás, érdekes.

5
lincoln
4 éve

Nem tudom mennyien olvasnak horgászirodalmat,novellákat,történeteket-bár nincs olyan nagyon sok ilyesféle könyv de azért egy-egy nagyon élvezetes olvasmány akad!Én telente mindig ezeket olvasgatom!Most Igali-Mészáros Magyar vizeken c könyvét olvastam de két napja Szász Imre Horgászbottal írtam kötetét tettem le.Igazi kincsek!

4
miska
4 éve

A horgász fórumokat látogatva,az a megállapításom,hogy a mai haltalan időkben sokan a minőségi,drága felszerelések birtoklásában élik ki vágyaikat.Igaz,nem nagyon fognak halat,de lehet velük jókat dobálni,rajoskodni.A mai tizenévesek számára szinte elképzelhetetlen a cián előtti Tiszai "halbőség."

3
hirdetés (x)
koyo64
4 éve

Érdekes izgalmas időutazás lenne elolvasni, kár hogy nem hozzáférhető néhány kattintással mint mondjuk a villában történő nagy dolgok.

2
lincoln
4 éve

Na ez tetszett! Jó volt!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Horgász akciók 1200

hirdetés