A kanális terror alatt

2013.07.11. forrás: Totalfish

A Kiskunság löszös, végeláthatatlan síkságát, kanálisok (csatornák) darabolják szét. A sok csatorna közt vannak olyanok, amiket rendszeresen meghorgásznak, de vannak amik idővel a feledés homályába merülnek. Vastag nádfal veszi közre őket és „önállósodnak". Igazi kis paradicsomok ezek a vizek...

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

 ...ahol a temérdek keszegfélék mellet, szinte minden Magyar halfaj megtalálható. Emellett számos élőlény (teknősök, vízi madarak stb.) talált menedékre az Alföld „érrendszerében”.
de itt sem élhetnek idilli életet...mert a ragadozók is jól érzik itt magukat, és terror alatt tartják a kanálisokat!

Édesapám Kalocsán él, így sokszor nyílik alkalmam a környék vizein horgászni. Itt fogtam az első vadvízi csukáimat és balinjaimat.Ha ezek a halak szóba kerülnek mentem lázba jövök, mert fogásuk kivételes élményt tud nyújtani. Az ősz az egyik legeredményesebb évszak, ha csatornán csukát vagy balint akarunk zsákmányolni. A nyáron erősen terjeszkedésnek induló vízinövények nagy része eltűnik ilyenkorra. Már nem lehetetlenítik el a pecát és kényelmesebben lehet próbálkozni a szélvizekben, keresve a csukákat. A balinokkal más a helyzet. Míg a csukákat a fentebb említett helyeken el-el lehet csípni viszonylag rendszeresen, addig a balinok egyszer csak feltűnnek a szélrózsa valamelyik irányában, rabolnak egy ideig, majd eltűnnek, mintha ott sem lettek volna. Ilyenkor váltok egy vékony küszre emlékeztető támolygó kanálra. Gyors jerkeléshez hasonló technikával átfésülöm a rablás helyét.

Sokszor bejött ez a technika más vizeken is, bár ott inkább wobblerekkel horgászom. Most kérdezhetik: Mért nem használ wobblert a csatornákon is? A válasz egyszerű, bár az okát nem tudom. Ezeken a csatornákon egy darab csukát tudtam wobblerrel fogni mást nem. Hiába erőltettem a drágábbnál drágább, legélethűbb wobikat nem ették, viszont a villantókat és a gumikat rendszeresen támadták a halak. Más vízen pl. A Balatonon eszembe se jutna villantózni. Ott csak a wobbler, de itt ? Nem agyalok azon, mért csak ezt eszik itt a halak, ha ez kell nekik egyék ezt én nem vonom meg tőlük sőt...
Kicsit a balinokról térjünk vissza a csukákra. Sokan horgásszák itt ezt a halfajt nem mellékes dolog, hogy eredményesen teszik. A legtöbben a kishalas készségre esküsznek. Ritka, hogy pergető horgásszal találkozzon az ember, maximum a fentebb említett horgászok néha megsuhogtatnak egy régi villantót vagy egyebet, majd öt dobás után feladva azt mondják- Az élőt jobban eszik.
Én ezt így mondjuk nem merném kijelenteni, bár az sem, hogy a műcsali jobb.
Volt már hogy Édesapám tönkre fogott úszóval, de történt ez már fordítva is. A lényeg, hogy úgy horgásszunk, ahogy nekünk kényelmes, ahogy szeretnénk. Lényegében erről szól a dolog.

Amikor ilyen jellegű vízen pergetek az én kedvenc módszerem a következő. Óvatosan a partra settenkedem és dobok párat folyásnak szembe és ellentétesen is, sokszor már ilyenkor is akad jelentkező. Ebben az esetben egy szolid, lehetőség szerint halk fárasztással partra húzom ellenfelem, majd egy fotó után természetesen vissza engedem. A csendes fárasztás a következők miatt fontos. A túloldalon még van rá esély, hogy áll másik csuka és nem akarom, hogy olajra lépjen. Sokszor volt, hogy a csöndesség, a kínos óvatosság célra vezető volt. Meg hát nem is illik a csendes idilli tájba a zajongás.

A másik oldalt a következőképp horgászom meg. Egyszerűen rádobok merőlegesen a túlpartra és átfésülöm a nádasok félre eső árnyékait, hínárok lyukait. A felkínált „műkaját” beesés után mindig hagyom pár másodpercig süllyedni. Ezek a csalik többnyire könnyűsúlyú körforgó, támolygókanalak esetenként könnyűfejjel szerelt nagyobb gumik. Majd lassan magam felé vontatom, vagy éppen ellenkezőleg rántok egy nagyot a csalin. Ez a két módszer sokszor , hihetetlen agresszivitást idéz elő a csukákból. Nekem bejött. Ezen csatornák még egy szépsége, hogy sokszor kristálytiszta víz vár minket, főleg ősszel vagy a tél közeledtével fordul elő ez a jelenség. Nincs is adrenalin keltőbb egy magam fajta pergető horgásznak, mint egy csuka kapását végig nézni amint a csalimat elkapja, vagy éppen csak kiköveti!

Útravalóul annak aki készül csatornai pecákra, de még nem volt: én sokat szenvedtem mire az első halaimat megfogtam a kanálisokon, de így utólag azt gondolom megérte. Mert ilyen vad halakkal mint a(z) (folyamatosan sodrásban úszó, izmos) itteni csukák, egy tóban nem fogunk összefutni. Szerintem nincs is szebb dolog, mint a visszaengedés után, hínáros közé iramodó csuka látványa.
Ui.: Az utóbbi időben pár sügér is összejött de ezekről majd máskor.


Szabadi Lantos Álmos

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »