A pontos dobás titkai

2015.11.20. forrás: Hétvégi Horgász

A horgászokat figyelve, velük beszélgetve a vízparton arra jutottam, hogy sokan feláldozzák a pontosságot a minél nagyobb dobástávolságért cserébe. A fenekezéssel és a feederpecával kapcsolatban is az a gyakori tévhit él sok horgászban, hogy ha messzire horgásznak, akkor sikeresebbek lesznek. Tapasztalatból tudom, hogy a megfelelő szerelékkel és pontos etetéssel közelről is szépen lehet fogni. Mire kell figyelni, ha pontosan akarunk dobni feederbottal (vagy akár mással), hogy az etetés valóban etetés, és ne szőnyegbombázás legyen?

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

 

A harmonikus szerelék

Pontosan dobni csak összehangolt szerelékkel lehet. Ehhez a bot dobósúlyának, az orsónak és az eldobni kívánt cájgnak kell összepasszolnia. Tapasztalatom szerint a legjobban azt a szereléket lehet dobni aminek a teljes tömege (megtöltött kosárral) a bot maximális dobósúlyának kétharmada körül van. Ez persze nem általános, sok más tényezőtől is függhet, továbbá ez tényleg a személyes tapasztalatom.

Egyik kéz – másik kéz

Minél közelebb van a két kezünk egymáshoz a bot markolatán, annál nehezebb pontosan dobni és minél távolabb, annál könnyebb. Ezért készül a bojlis botok jó része hosszú nyéllel. Érdemes odafigyelni, hogy az egyik kézzel az orsó környékén fogjuk a botot, a másikkal pedig a nyél végét. Így lehet a legtöbbet kihozni a botból.

A rövidebb pontosabb

A bot hosszát a meghorgászott távolság kiválasztásakor el kell dönteni. Sokan esküsznek a hosszú pálcákra, hátha szükség lesz rá valamikor. Én sem akarok semmi jónak az elrontója lenni, tény azonban, hogy rövidebb bottal pontosabban lehet dobni. Az igazság az, hogy egy – jó minőségű – három méteres teleszkópos botban is van 70 méter, egy 3.6-os feeder jó eséllyel tudja ezt, szóval nem kell feltétlenül őrült hosszú pálcákkal suhogtatni a parton csak azért, mert telik rá.

A kosáron is múlik

Vannak szerelékek, melyeket könnyű pontosan dobni. Ide tartozik például a hosszú gubancgátló csővel ellátott – inline – feederkosár. Minden távdobó feederkosarak császára. Az oldalfüles feeder és method kosarak már kevésbé pontosak. A tört gubancgátló csöves szerelék pedig kifejezetten pontatlan szeles időben. Általános szabály az, hogy a kis kosár nagy ólommal pontosabb, mint a nagy kosár kis ólommal. Szerintem a távolság és a vízterület ismeretében érdemes kompromisszumra törekedni.

A zsinórklipsz

Az orsó dobján levő zsinórakasztó fül akkora találmány, hogy csak na! A használata egyértelmű, addig repül a szerelék, ameddig a klipszbe akasztott főzsinór engedi. Így elméletben folyamatosan ugyanakkora távolságra esik a szerelékünk a vízbe. Érdemes a zsinórt megjelölni, hogy visszataláljunk az etetett távolságra, ha netán ki kellene akasztani a klipszből fárasztás során.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…

A gyakorlás talán a legnehezebb része az pontosságnak. Erdei Attila szerint ez a készség fejleszthető. Őszintén remélem, hogy igaza van, mert a magam részéről tág teret látok a fejlődésre. Ha egy asztallapnyi területen belül tudjuk tartani az etetést, az már jó eredmény. De amíg ezt nem sikerül – a halak számára is meggyőzően – stabilan előadni, addig marad az összehangolt szerelék, a nagyoktól ellesett tippek és a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »