Őszi-téli ruhavásár 2.

A pontos dobás titkai

A horgászokat figyelve, velük beszélgetve a vízparton arra jutottam, hogy sokan feláldozzák a pontosságot a minél nagyobb dobástávolságért cserébe. A fenekezéssel és a feederpecával kapcsolatban is az a gyakori tévhit él sok horgászban, hogy ha messzire horgásznak, akkor sikeresebbek lesznek. Tapasztalatból tudom, hogy a megfelelő szerelékkel és pontos etetéssel közelről is szépen lehet fogni. Mire kell figyelni, ha pontosan akarunk dobni feederbottal (vagy akár mással), hogy az etetés valóban etetés, és ne szőnyegbombázás legyen?

C-protekt
hirdetés

 

A harmonikus szerelék

Pontosan dobni csak összehangolt szerelékkel lehet. Ehhez a bot dobósúlyának, az orsónak és az eldobni kívánt cájgnak kell összepasszolnia. Tapasztalatom szerint a legjobban azt a szereléket lehet dobni aminek a teljes tömege (megtöltött kosárral) a bot maximális dobósúlyának kétharmada körül van. Ez persze nem általános, sok más tényezőtől is függhet, továbbá ez tényleg a személyes tapasztalatom.

Egyik kéz – másik kéz

Minél közelebb van a két kezünk egymáshoz a bot markolatán, annál nehezebb pontosan dobni és minél távolabb, annál könnyebb. Ezért készül a bojlis botok jó része hosszú nyéllel. Érdemes odafigyelni, hogy az egyik kézzel az orsó környékén fogjuk a botot, a másikkal pedig a nyél végét. Így lehet a legtöbbet kihozni a botból.

A rövidebb pontosabb

A bot hosszát a meghorgászott távolság kiválasztásakor el kell dönteni. Sokan esküsznek a hosszú pálcákra, hátha szükség lesz rá valamikor. Én sem akarok semmi jónak az elrontója lenni, tény azonban, hogy rövidebb bottal pontosabban lehet dobni. Az igazság az, hogy egy – jó minőségű – három méteres teleszkópos botban is van 70 méter, egy 3.6-os feeder jó eséllyel tudja ezt, szóval nem kell feltétlenül őrült hosszú pálcákkal suhogtatni a parton csak azért, mert telik rá.

A kosáron is múlik

Vannak szerelékek, melyeket könnyű pontosan dobni. Ide tartozik például a hosszú gubancgátló csővel ellátott – inline – feederkosár. Minden távdobó feederkosarak császára. Az oldalfüles feeder és method kosarak már kevésbé pontosak. A tört gubancgátló csöves szerelék pedig kifejezetten pontatlan szeles időben. Általános szabály az, hogy a kis kosár nagy ólommal pontosabb, mint a nagy kosár kis ólommal. Szerintem a távolság és a vízterület ismeretében érdemes kompromisszumra törekedni.

A zsinórklipsz

Az orsó dobján levő zsinórakasztó fül akkora találmány, hogy csak na! A használata egyértelmű, addig repül a szerelék, ameddig a klipszbe akasztott főzsinór engedi. Így elméletben folyamatosan ugyanakkora távolságra esik a szerelékünk a vízbe. Érdemes a zsinórt megjelölni, hogy visszataláljunk az etetett távolságra, ha netán ki kellene akasztani a klipszből fárasztás során.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…

A gyakorlás talán a legnehezebb része az pontosságnak. Erdei Attila szerint ez a készség fejleszthető. Őszintén remélem, hogy igaza van, mert a magam részéről tág teret látok a fejlődésre. Ha egy asztallapnyi területen belül tudjuk tartani az etetést, az már jó eredmény. De amíg ezt nem sikerül – a halak számára is meggyőzően – stabilan előadni, addig marad az összehangolt szerelék, a nagyoktól ellesett tippek és a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

RS horgászfotel 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC Defender Bivvy 2 Man sátor 1200

hirdetés