Késő őszi pontyozások

írta: Luka Hepe

2015. dec. 10.ponty, fenekezésszólj hozzá! Tetszik 108  

Köztudott, hogy a lehűlő őszi hónapok kiváló időszak egy- kettő nagyobb ponty elejtésére. Sok pontyhorgász kizárólag erre a néhány hónapra szenteli szabadidejének nagyobb részét. A nagy fogás lehetősége mellet a változó természet is varázslatos és egyben megnyugtató érzést tud az emberben felidézni.

Két barátom, a Lanitex tagjai, Aleš és Luka, úgy döntöttek, hogy a kellemes, majdnem tavaszias időben rápróbálnak a szerencsére egy otthonunkhoz közeli bányatón. Én pedig csatlakoztam hozzájuk. Szlovénia észak-keleti részén, a magyar határ közelében és Lendva környékén igazán nagy a válosztás, ami a régi bányatavakat illeti. A közelmúltbeli sóderbányászati munkálatok arról gondoskodtak, hogy Muravidéken elég kis területen több kisebb- nagyobb tó található, melyeknek nagy része ma már a horgászok gondozásába került.

Választásunk egy olyan tóra esett, amely a gazdag törpeharcsa állománynak köszönhetően sajnos (vagy inkább szerencsére) nem annyira látogatott a helyi horgászok körében, így még vannak benne öreg és ravasz ponytok, kik elkerülték a halászlé sorsát. Aleš év közben néhányszor már próbálkozott e tavon és sikere is volt, de a nyári hónapokban mégis kicsit hanyagolva volt, valahogy mindig más célpontok felé vettük az irányt. Végül november elején, végre újra eljött az ő ideje is és az öreg bányató bizony néhány kincsét kitárta elénk, de biztos vagyok benne, hogy még sokat tartogat számunkra.

Megérkezve a kiszemelt tóra minden pontyhorgász első feladata a helykeresés. Egy igéretes hely máris növeli fogási esélyeinket. Nálunk csónak és radar használata tilos, így marad a markerezés, etetni is csak partról engedélyezett. A ponytok odacsalogatásánal, november eleje ellenére, nem komplikáltak a srácok: kevés jó minőségű bojli (de az fontos, hogy tényleg jó összetevőkből legyen!), némi kukorica és apró pellet, ennyi a művészet. Sokszor a kevés a sok.

 

Elfoglaltságaink miatt csak a nappali órákban birtunk a parton lenni, de ezt a lehetőséget több alkalommal is kihasználtuk. Hamarosan a etetés után meglepetésünkre egy ponty máris elhúzta a csalit. Ahoz képest, hogy nem egy agyon telepített tavon, hanem vadvízen horgásztunk, gyorsan jött a kapás. Az elegáns olasz botok hamar matracra fekteték a pikkelyest. Az őszinte öröm jogos volt. Nem volt egy kapitális példány, de minden ilyen halat megkell tisztelni, elvégre mindenki, aki a vadvízi horgászat szerelmese pontosan tudja milyen az a érzés, mikor egy még soha nem megfogott halat sikeresen megszákolunk.

Egy másik alkalommal napkeltétől sötétedésig négy kapást tudtunk elkönyvelni, ebből hármat sikeresen megszákoltunk, egy viszont beszökött a bokorba és leakadt. Ilyen is van, nem lehet az összeset megfogni. A statisztika azt bizonyította, hogy egyre pocakosabb ponytok mozognak az etetésünkön. A helyválasztás és az etetési taktika tehát jól működött.

A késő őszi pontyozásaink ezen a bányatón mindenképpen eredményesek voltak, magam csak jobban megfigyelő voltam, de Aleš és Luka komolyan kitett magáért. Természetesen volt olyan nap is, amikor nem volt kapás, de az nem vette el a kedvenket, inkább motivált minket a következő alkalomra.

Befejezésként természetesnek tünhet, hogy minden halat visszaengedtünk, de sajnos sok esetben ez nem így van. A helyi horgászok, főleg az idősebbek, a horgászat fő céljának még mindig az vélik, hogy minnél több halat be kell tenni a hűtőbe. Sőt, az a véleményük, hogy az éves horgászengedély árát a megfogott halak arányával vissza kell kapni. Nevetségesnek tünhet ez, de míg ez a hozzáállás nem változik addig vízeink idővel (még)szegényebbek lesznek. Olyan helyeken, ahol nincs tömeges telepítés ez bizony problematikus lehet.

Bár nekünk még nincsenek gyermekeink, a végére mégis minden kisgyerekes apának, aki egyben vérbeli horgász is, hadd ajánljam, hogy az ífjoncokat idővel vezessék be ebbe a gyönyörű sportba. Garantáltan kevesebbet fognak szamítógép és a tv mellet ücsörögni.

Jó fogást minden sporthorgásznak!
A cikket írtam: Luka Hepe.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

allstar
2 éve

Kössz, hogy kitettétek! :) A cikkben nincs megemlítve, ezért most itt hozzáteszem, hogy az összes fotót a Lanitex két tagjának köszönhetem.

1

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »

hirdetés