Horgász akciók 920

2017-es Sebile wobblerújdonságok

A tavalyi szezonban nem kényeztette el a magyar vizek pergetőit Patrick Sebile, a világ talán legfelkapottabb wobblertervezője, de idén ősszel néhány remek újdonsággal és pár klasszikus Sebile műcsali újragondolásával újra hasznos wobblerekkel örvendeztet meg bennünket. Nézzük át, milyen újdonságokkal jöttek idén ősszel!

Star Shiner

Nézzük először a Star Shiner-t! Ez egy karcsú, szinte kecses minnow forma, ami egyelőre két méretben (9 és 10,8cm), mindkét méretből shallow (felszín közeli) és medium (mélyebb, közepesen mély vizekre tervezett) verzióban kerül a boltok polcaira. Mind a négy típus hat színben érhető el, a palettán megtalálhatók a legfontosabb természetközeli és rikító alapszínek.

A Star Shiner legfontosabb tulajdonsága, hogy sűrűsége a vízével megegyezik, így ha bevontatás közben megállítjuk, mozdulatlan marad: nem kezd el emelkedni, de süllyedni sem, hanem az adott vízrétegben megáll. Remekül működnek hagyományosan, szünet nélkül betekerve is, de még hatékonyabbak, ha meg-megállítjuk, aprókat rángatunk rajtuk. A behúzás közbeni megállítások és újraindítások plusz ingert adnak a ragadozóknak, a kapás sokszor ezekben a pillanatokban következik be! A Star Shiner-nek ez a suspending tulajdonsága különösen jól jöhet kevésbe agresszív, táplálkozásban inaktív ragadozóknál vagy éppen az agyonhorgászott vizeken.

A méretével kapcsolatban pedig ne legyenek kétségeink: a 9 centis Star Shinert az első teszteken több méreten aluli balin is bátran leverte.

Spincher

A Sebile műhelyéből minden évben kijön pár innováció. A Spincherben a két talán leghatékonyabb műcsalitípust, a wobblert és a körforgó kanalat ötvözték. A csali teste alapjául a Sebile Puncher szolgál, ezt turbózták fel a másik klasszikus, a Sebile Spin Shad fémkanalával - a Spincher név is a két "szülő" csali neveinek összevonásából ered.

A Spincher öt méretben (42,50,60,70 és 85mm) és megannyi gyönyörű színben kapható. Kizárólag süllyedő kivitelben létezik, így a súlyának köszönhetően jól dobható. Az alapjául szolgáló Puncher test remek kiegyensúlyozottságának és terelőlapkájának köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy csavarja a zsinórt.

A balinok megvesznek érte! Mivel a csali végén levő kanál mellé is került egy hármashorog, a halakat akkor is megfogja, amikor csak ímmel-ámmal esznek, csak "böködik" a wobblert. A Spincher kisebb méreteit a jászok is szeretik, a legnagyobb verzió pedig a csukák számára lehet érdekes.

Pivot Frog

Az üreges testű puha plasztikbékák régóta léteznek a műcsalipiacon (és a fekete sügér/csukahorgászok dobozában), de Patrick Sebile megmutatta, hogy ebbe a viszonylag egyszerűnek tűnő kategóriába is lehet egy kis innovációt vinni.

A hagyományos békák fix horgával ellentétben a Pivot Frog-ot egy úgynevezett "Gravity Hook System"-mel láttak el, ami egy régebbi Sebile modellből, a D&S Crank-ből már ismert lehet. A lényege, hogy a nagy öblű egyágú horog egy tengely mentén fel-le mozog. A gravitáció alapesetben olyan pozícióban tartja a horgot, hogy az a béka testéhez simul, így a legsűrűbb növényzetben sem akad az el. Kapáskor azonban a horog felnyílik, és a jókora, széles öblű horog jó sok húst fogva, biztosan tud akadni. Az eredmény: sokkal több kapást tudunk megfogni.

A biztosabb akadás mellett még egy nagy előnye van ennek a rendszernek: mivel a horog nem szúrja át a plasztikbékát, így az sokkal lassabban ázik be, mint a hagyományos békák, sokkal ritkábban kell belőle kinyomni a vizet. 

Flat Belly Walker

A korábbi felszíni csalik megszűnése (bővebben a cikk végén) kapcsán a Flat Belly Walker képében jön az erősítés. Ez a csali - ahogy a neve is mutatja - egy lapos hasú walk the dog típusú felszíni (topwater) csali. Érezhetően az amerikai fekete sügeres piacra készült, de hazai vizeken balinra és csukára is ajánljuk a nyári hónapokra, amikor a ragadozók a felszínen gyülekező kishalakra vadásznak. A belső golyóknak köszönhetően messzire és pontosan dobható, ráadásul a ragadozók érdeklődését rossz látási viszonyok közt (fényváltáskor, sötétben vagy zavaros vízben) is felkeltő rezgést, hangot adnak.

A Flat Belly Walker 9 és 10,8 centis méretben kerül a piacra. Sajnos kisebb méret egyelőre nem elérhető belőle, pedig szívesen használnánk belőle 5-6 centi körüli változatot is. Talán a következő években...

A megújult Flatt Shad széria

A Sebile istálló talán leghíresebb wobblercsaládja, a Flatt Shad idén megújult. Néhány méret (pl. 35 és 42mm) örökre eltűnik a kínálatból, és jött egy új, harcsás méret is, a Flatt Shad XH 124. Tényleg extra heavy, a maga 117 grammos súlyával.

A színpaletta szinte teljesen megváltozik: néhány jól bevált alapszínt (Natural Shiner vagy FireTiger Gold) magtartottak, és bejött melléjük jópár vadiúj (és valljuk be: egészen pofás) minta. Emellett, ha minimálisan is, de a Flatt Shad-ek formája is változik: a test barázdált pikkelymintát kapott és a kopoltyúfedő formája is határozotabb, hangsúlyosabb. 

Ezek az apró módosítások a formán egyébként egyes Flatt Shad-eknél már az idei modelleken is megfigyelhetők voltak, ha úgy tetszik: már kísérleteztek velük, de most kerülnek hivatalosan is bevezetésre. Apró változtatások ezek, így a Flatt Shad a jövőben is az egyik leghasznosabb Sebile wobbler lesz akár balinra, és jászra (az 5 centis méret), akár kövesre vagy süllőre (az 5 és a 6,6 centis) ugyanúgy, mint harcsára (a 9,6 és a 12,4 centis modellek) vagy csukára (a 6,6 és a 7,7 centis verziók).

Slim Puncher

Ez gyakorlatilag a néhány éve kihozott, és azóta nagy utat bejárt Sebile Puncher hosszított változata, ami két méretben (10 és 12 centiméter) és két típusban (felúszó és süllyedő) jön ki a 2017-es szezonra. Jól dobható és minden körülmények közt - álló és folyóvízen is, hagyományosan bevontatva vagy rángatva - jól működik. Csukára és kövek melletti süllőzésre kitűnő műcsali.

A megújult Stick Shadd széria

Ez a sorozat is egy régi ismerős a Sebile wobblerrepertoárból, ami idén megújul. A legfontosabb változás, hogy megjelentek a kicsi (6 és 7,2 centis) modellek, amik kiváló balincsalik.

A Stick Shadd egy terelőlap nélküli ún. stickbait, ami a tengeri horgászatban egy fontos műcsalikategória. Általában gyors betekeréssel, néha meg-megállítással érhetők el vele sikerek akkor, amikor a ragadozók (esetünkben a balinok) a felszín közelében aktívan vadásznak.

Ebben a sorozatban visszatért a Sebile egy korábbi híres fejlesztése is, a "Blood Red" színek. Az átlátszó testen belüli folyadékban vérre emlékeztető vörös cseppek úsznak, ami egyrészt hihetetlenül látványos, másrészt a csali megállításakor tovább mozognak belül, ami egy plusz inger a ragadozóknak.

Bull Minnow

Bár nem teljesen újdonság, hiszen a Sebile Bull Minnow nagyobb méretben már tavaly megjelent, de idén kijött a 10,7 centis verzió, ami az eredetileg csukára tervezett wobbler süllőzésre is bátran használható verziója. Nyári és őszi hónapokban, amikor a süllő feláll a kövezések mellé, ez egy nagyszerű csali.

Jól dobható, lassú bevontatásra is jól veret, sekélyebb vizekre ajánljuk, maximum másfél méterre küldhető le.

Swingtail Minnow

A Bull Minnow-hoz hasonlóan ez sem idei újdonság, a nagyobb méretekkel tavaly jött ki a Sebile, de az idei ősztől kapható a 7 és a 8,3 centis változat, amik igazán a magyar vizekre termettek!

A Swingtail Minnow-nál minden a mozgásról szól! Zömök, hengeres testével rengeteg vizet mozgat és rengeteg rezgést kelt. Lassú és gyors behúzással is egy remekül működő, sokoldalú csali, amivel nagy vízterületeket fésülhetünk át. A típus felúszó, de akár 1,5-2 m-re is leküldhető. A szokásosnál szélesebb, ennek megfelelően a súlya is nagyobb, így nagyon jó dobótávok érhetők el vele. Süllőre, csukára kiváló mindkét méret, a kisebbiket a balin is felveszi.

A tavalyi csukás újdonságok közül nem csak ez a két minnow, hanem a Spin Glider és a Lipless Glider is kijöttek a magyar vizekeen ideális, kisebb méretekkel. Érdemes lesz ezekre is rápróbálni, ha a nagyobb verziók eddig visszatartottak - bár biztos vagyok benne, hogy csukaszemmel egyáltalán nem voltak túl nagyok azok sem.

A megújult Magic Swimmer széria

Ebben a szezonban a Magic Swimmer sorozat hard és soft tagja is megújul. A hardból új méretek jöttek és megjelent a floating, azaz lebegő verzió, ami eddig nem létezett. Emellett persze marad a süllyedő és a fast sinking, azaz gyorsan süllyedő típus is. A csali festése ennenállóbb lett és - a Flatt Shad-ekhez hasonlóan - határozottab kopoltyúívet és realisztikus pikkelymintát kapott. Emellett erősebbek lettek a horgok és a kulcskarikák is.

Az csali végén levő hármashorgot egy könnyen eltávolíthatú kétágú horogra cserélték és helyet kapott rajta egy dugóhúzó alakú drótmodul, amivel kisebb plasztikokat tekerhetünk fel a Magic Swimmer farkára, ha tovább szeretnénk turbózni azt.

A Magic Swimmer Soft, azaz a puha, rejtetthorgos plasztikvátozat anyaga kissé ellenállóbb lett, és új színek is kerültek a választékba.

...és a rossz hírek

Sajnos rossz hírek is vannak, néhány modell sajnos az idei évben megszűnik. A legfájdalmasabb kifuttatás talán a Sebile Crankster, ez a hazai vizeken szupercsalinak számított balinra, domolykóra, jászra. Létezett egy hat és fél centis változata is, aminek a gyártását néhány éve már beszüntették, most követi a többi méret is. Kár értük.

A felszíni csalik közül is búcsút mondhatunk az alábbiaknak: Ghost Walker (ejj, a balinok de szerették), Bonga Minnow (hát még ezt!) és Splasher (szintén). A két régi Sebile minnow is eltűnik a kínálatból, azaz az Acast Minnow és a Koolie Minnow. Ezen kívül a népszerű Flatt Shad sorozat akadásmentes, azaz Snaglass verziója sem lesz kapható. A vertikális Sebile Vibrato is kifut egyelőre, de azt csicsergik a madarak, hogy jövő év végén visszatér, megújult színválasztékkal. Úgy legyen, mi visszavárjuk!

Itt tudod megnézni a teljes SEBILE kínálatot »

 

..
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Kiárusítás

hirdetés