Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

Még mindig ez a magyarok kedvenc hala

2014.09.28. forrás: hirado.hu

A halfajok közti népszerűségi verseny egyértelmű nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint még mindig nagyon kevés halat eszünk. Erről is szó volt a Napközben pénteki adásában.

Szezonindító akciókhirdetés

Nem született meglepő eredmény a kedvenc halételekkel kapcsolatban, egy mosatni vizsgálat szerint a halászlé a favorit, ezt követi a sült hal – paprikás lisztben vagy rántva –, de ott van a listán a grillezett hal és a halsaláta is. Utóbbiak is egyre gyakrabban kerülnek a tányérra. A Trendinspiráció Műhely nemrég zárult vizsgálata szerint a halfajtákat tekintve, a fogyasztók kedvence a ponty, és ez az a hal is, amelyet a legtöbben kóstoltak. Utóbbi tekintetben a ponty után a tengeri halak, a keszegfélék, a kárász és a busa következik. A felmérés szerint a törpeharcsát és a süllőt kevésbé ismerik és kedvelik az emberek.

A fogyasztók több mint fele általában nagy bevásárlóközpontokban szerzi be a halat. A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy a piacon keresi a friss halat, és valamivel több mint 20 százalék szokott horgásztól venni. A vásárlók jó része nem foglalkozik azzal, hogy hazai vagy éppen tengeri hal kerül az asztalra.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a Napközben pénteki adásában elmondta, a Magyarországon termelt halak a közelmúltig körülbelül 80 százaléka ponty volt, ami mára 70 százalékra módosult, például a busa és az amur arányának növekedése miatt. A haltenyésztő szerint a ponty népszerűségének oka, hogy nagyon jó ízű állat, ellentétben a tengeri halakkal. Igaz, ha nagyon rossz körülmények között tartják, akkor a ponty is lehet rossz ízű. Szerencsére mára a szakmában mindenki megtanulta, hogy augusztustól már nem szabad kukoricával etetni, mert elzsírosodik az állat. Ma már tehát van minőségi magyar ponty. Ezt azért fontos kijelenteni, mert pár éve olcsó volt a kukorica, és mindenki agyon tömte ezzel a takarmánnyal a pontyait – tette hozzá.

Az utóbbi pár évtizedben ugyan duplájára nőtt a hazai halfogyasztás, de a magyarok még mindig meglehetősen kevés, fejenként évi négy kiló halat fogyasztanak, jóval kisebb mennyiséget, mint egy átlagos uniós polgár. Váradi Ferencné dietetikus szerint fontos lenne, hogy a hal gyakrabban kerüljön a tányérra. Az egészséges táplálkozás alapja lenne, hogy az emberek legalább hetente, kéthetente fogyasszanak halakat, amelyek húsa gazdag a jótékony hatású telítetlen zsírsavakban.

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »