Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

Halszag-szindróma?

2014.05.20. forrás: Origo

A halon élő madarak húsa lényegében ehetetlen az átható halíz miatt, de mi a helyzet a halevő emberekkel? Sajnos van, akinek a hal tilos, mert halszagú lesz tőle, de ez már egy szindróma, nem fordulhat elő bárkivel.

Szezonindító akciókhirdetés

A halszag-szindrómának is nevezett rendellenesség klinikai elnevezése trimetilaminúria. Egy genetikai eredetű enzimhibáról van szó: a hiányzó lebontó enzim miatt a szervezetben megemelkedik a trimetilamin (TMA) nevű vegyület koncentrációja. A génhibában szenvedőknél ez a vegyület akkor keletkezik, ha kolinban, lecitinben gazdag ételt fogyasztanak, például májat és egyéb belsőségeket, tojást, tengeri halat, mogyorót, szóját vagy babot.

Minden 200 ezer ember közül egyet érint. A súlyos eseteknél a betegnek átható halszaga van, enyhébb esetekben viszont csak „pinceszag”, rossz szájszag jellemzi. A betegség egyelőre nem gyógyítható, talán majd a génterápiával lesz rá végleges megoldás. A kellemetlen testszag az említett ételek elhagyásával enyhíthető.

 

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »