Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

Élve vagy halva?

2013.12.19. forrás: ORIGO

Ősi magyar népszokás a karácsonyi ponty kádban úsztatása, bár a hipermarketek ma már csak elkábított halat adnak a vevőknek. Az nem világos, hogy milyen jogai vannak a vacsorára szánt halnak, de a húsa szempontjából nagyon fontos, hogy mi történik vele az utolsó óráiban.

Szezonindító akciókhirdetés

Karácsonyi jogszabályértelmezés

Az élő pontyot nagy mennyiségben értékesítő két hipermarket, az Auchan és a Tesco sem adja ki a halakat a pultból élve. A vevő mindkét helyen választhat az élő példányok közül, azonban azt – szigorúan a vásárlótól rejtve, egy paraván mögött – a hatályos jogszabályoknak megfelelően elkábítják, és úgy adják oda.

"Két ok miatt sem adhatunk ki élő halat a pultokból" – tudtuk meg az Auchan Magyarország Kft.-től, amely egy 1999-es minisztériumi rendeletre (32/1999. (III. 31.) FVM-rendelet), valamint egy közelebbről meg nem nevezett 2007-es hatósági állásfoglalásra hivatkozott. "Mivel mi nem díszhalkereskedők vagyunk, a nálunk vásárolt halat étkezési célból veszik a vásárlók, így emiatt kábítani kell minden esetben" – közölte az áruházlánc. A Tesco szintén a minisztériumi rendelettel magyarázza azt, hogy csak elkábított halat adnak oda a vevőknek.


A Vidékfejlesztési Minisztérium viszont ugyanerre a rendeletre hivatkozva mondja azt, hogy haza lehet vinni az élő halat.

"A mezőgazdasági haszonállatok tartásának 
állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III. 31.) FVM-rendelet nem szól arról, hogy élő halat ne lehetne eladni. A 10. számú melléklet említi, hogy étkezési célra szánt halakat a levágásuk előtt minden esetben el kell kábítani. A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy miként kell/lehet halat értékesíteni. Tehát lehet élve eladni" – szól a nyilatkozat.

Megugró karácsonyi halforgalom
Az Auchanban az élő hal éves mennyiségének 40%-át viszik haza ilyenkor a vásárlók, és jellemzően 2-2,5 kg pontyot vesznek a halászléhez.

A Tesco éves forgalma 70 százalékát, nagyjából 400 tonna élő pontyot értékesít a karácsonyi időszakban. Tisztított friss ponty, busa, afrikai harcsa, édesvízi pisztráng és a norvég vörös lazacból decemberben négyszer annyit adnak el, mint az év többi hónapjában.

Jogilag tehát ingatag a helyzet, de ha egyéb szempontokat nézünk, akkor élő halnak szatyorban helye nincs, még akkor sem, ha a ponty meglepően kemény jószág. Sokkal keményebb, mint mi vagyunk.

Mint hal a szatyorban

A hal és az ember között – a kopoltyú és a bőrlégzés miatt – mindenféle, levegőfelvétel terén állított párhuzam reménytelen. Nekünk elég pár perc a víz alatt, és hiába vár minket oxigénsátor az óbudai panel kádjában, végünk van. A hal többet bír, de nem élvezi.

"A hal, pláne párásabb levegőből, tud felvenni oxigént, és idegrendszere sokkal kevésbé differenciált, mint az emberé, de a levegő így is komoly tusát jelent neki" – tudtuk meg Molnár Gábortól, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. állatorvosától.


Az áztatás értelme

Sokan azzal indokolják az élő ponty szállítását és áztatását, hogy az a kádban úsztatva elveszti pocsolyaízét.

A zsíros húsú ponty hajlamos életterének ízanyagait felvenni (az izomszövetbe épülő zsír kiváló ízraktár), ezért egy oxigénszegény, rossz tartástechnológiából érkező példány valóban rendelkezhet kellemetlen mellékízekkel. Ezt elsősorban azzal lehet kivédeni, hogy megfelelő forrásból vásároljuk a halat.

A "pocsolyaíz" egyébként leginkább a nyolcvanas években jelenthetett problémát. Ma már kiváló minőségű pontyok is vannak a piacon, ezek kiválasztása tapasztalatszerzéssel és kapcsolatteremtéssel lehetséges. A halas bizalmi állás, pont mint a hentes, de aki csak karácsonykor fogyaszt halat, annak nem lesz bizalmi kapcsolata a beszállítókkal. Évente egyszer halat fogyasztani olyan, mint évente egyszer elmenni edzőterembe. Biztos sérülés lesz a vége, és ezért nem a futópad a hibás.

Így marad az áztatás, ami alapvetően nem hibás elképzelés, de otthon nehezen kivitelezhető úgy, hogy értelme is legyen. A kád még csak-csak alkalmas, de a klóros víz már nem az. Ez a vegyszer a hal finom kopoltyúját megmarhatja, így reggelre a karácsonyi vacsora csupán egy hassal felfelé úszó dög lesz.

"A hal áztatásának kifejezetten van értelme, ha például egy tiszta vizű, nem vasas kútba rakom. Az ázás technikailag úgy működik, hogy a hal a nyálkahártyáin keresztül képes tisztulni a szervezetében lévő, terhelő anyagoktól" – mondja Molnár.

Hogy utazik a hal?

Az eddig is többször idézett 32/1999. (III. 31.) FVM-rendelet a halak szállítását is szabályozza. Egyrészt ezt lehető legrövidebb idő alatt kell elvégezni, és az egyes halfajok vízköbméterenkénti egyedszámát is meghatározza.

A szállítással járó stresszt ugyanis a különböző fajú halak különböző mértékben tolerálják, mérsékelten érzékeny és érzékeny kategóriákba kerülnek. Karácsonyi áldozatunk, a ponty mérsékelten érzékenynek minősül, a szállítás során fellépő környezeti változásra kevésbé érzékeny.

Az érzéketlenek (szabályosan: a mérsékelten érkékeny haljafok a 32/1999. (III. 31.) FVM rendelet szerint):
Amur (Ctenopharyngodon idella), a kárászfajok (Carassius spp.), a compó (Tinca tinca), a ponty (Cyprinus carpio), a busafajok (Hypophthalmichthys spp.), a harcsa (Silurus glanis), a törpeharcsafajok (Ameiurus spp.; Ictalurus spp.) és az afrikai harcsa (Clarias gariepinus).
Magyarul, amíg a pisztrángot a vízből kikapva pár percen belül holtan találjuk, egy potyka órákig húzza. Sőt, akár egy napig is.

"A hal – akár nagy pikkelyzeten keresztül – képes bőrlégzéssel vagy nedvesen tartott kopoltyúlemezeivel oxigént felvenni. Ez csak 5–10%, nem több. Ezt a levegő nedvességtartalma és a külső hőmérséklet nagyban befolyásolja, ezért az élő halat, ha minden kötél szakad, egy halszállító edényben nedves fűvel borítva, vagy ha kevés víz áll rendelkezésre, kevés jeges vízben lehet szállítani. A jeges víz oxigéntartalma magasabb, és hőmérséklete lassítja az állat életfunkcióit is" – tudtuk meg Molnár Gábortól.

Molnár külön felhívja a figyelmet arra, hogy a fuldokló vagy fulladásos halált haló állat húsának a minősége is romlik, hiszen a szervezetében található esetleges toxinok eleve a vérben koncentrálódnak, amely így nem távozik. Egy megfelelően kivéreztetett állat húsa fehérebb, jobb minőségű.

Péter Anna

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »