Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

A Balatoni Horgászrend változásai 2017-től

2016.12.10. forrás: balatonihal.hu

6 új ponttal bővül, és 5 pontban módosul a Balatoni Horgászrend 2017-től. A Balaton déli befolyóira felúszó halak kiemelt védelme mellett igyekeztünk hangsúlyt fektetni a napi és éves fogási kvóták kijátszásának megakadályozására.

Szezonindító akciókhirdetés

2016. 10. 21-én a III. Balatoni Horgász Konferencián mutattuk be a Balatoni Horgászrend tervezett módosításait a Balaton körül érintett horgász szervezetek képviselőinek. A tervezetre lehetőség volt a helyszínen szóban reagálni, valamint a konferencia után a kidolgozott javaslatokat megküldtük az összes Balaton-parti horgász egyesületnek és a megyei horgász szövetségeknek levél formában véleményezésre. A horgász-szervezetek vezetői kisebb észrevételek, pontosítások mellett elfogadták a módosítási javaslatainkat, sőt egyes kérdésekben szigorítást kértek.

A módosítások okait jelen cikkünkben alább pontról-pontra kifejtjük.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető az új horgászrend teljes szövege, az új pontokat és a módosításokat pirossal jelöltük:
A 2017-es Balatoni Horgászrend teljes szövege
BALATONI_HORG_SZREND_2017.pdf

Új horgászrendi pontok:

7. pont: „Április 15. és június 15. között a Keleti-bozót-csatornán a Bambi-hídtól (46°44’09.0"N 17°33’54.1"E) és a Nyugati-övcsatornán a Kéthelyi-hídtól (46°39’58.8"N 17°24’49.0"E) délre eső (felső) szakaszokon (beleértve a Cigány-, a Sári- és a Határ-külvíz-csatornákat is) általános horgászati tilalom van érvényben. Az említett szakaszokon a halgazdálkodási vízterületen és annak partján halfogásra alkalmas eszközzel tartózkodni tilos! Az említett hidak és a két vízfolyás balatoni torkolata közé eső szakaszokon a fenti időszakban szabad horgászni, de pontyot és harcsát megtartani tilos! 

Ezt a pontot tartjuk a legnagyobb jelentőségű új szabályozásnak. Ebben az időszakban ugyanis az ívási céllal nagy tömegben felúszó halak igen védtelenek a horgászokkal szemben, akik közül sokan sajnos nem tudtak önmérsékletet tanúsítani. Halászati őreinknek sok elfogása volt ebben az időszakban, de sajnos a hosszú befolyó szakaszokon nem tudunk éjjel-nappal folyamatosan jelen lenni. Ráadásul pont ebben az időszakban tapasztalható a Balatonon is fogási csúcs. A ponty tilalmának feloldását a Balatonon egyébként idén is meg fogjuk kérni, de a szabálypontban nevezett két szakaszon a feloldás nem lesz érvényes.

8. pont: „Tilos célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani”

Sajnos az utóbbi években gyakran tapasztaltuk, hogy egyes horgászok célzottan horgásztak olyan halfajokra is, amelyek tilalom vagy méretkorlátozás védelme alá estek. Sőt, ilyen fogásaikról a közösségi médiában és horgász blogokban is beszámoltak, amelyet a reagáló közvélemény felháborodva fogadott. Azzal védekeztek, hogy a megfogott halakat visszaengedték, és ezzel nem sértették meg a hatályos jogszabályokat. A leírt magatartást valóban csak etikai szabályok ellenezték korábban, ezért jövőre ezt a kérdést is szabályozzuk a horgászrendünkben.

20. pont: „Az orrcsúcstól a faroktőig mért 75 cm-nél nagyobb csukából naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 75 cm-nél nagyobb csukát a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.”

Több horgász kérésére, mellyel teljesen egyetértünk, a süllő mintáján a csukára is állapítunk meg felső méretkorlátozást. A kapitális halak védelmének horgászturizmust élénkítő hatása van, az utóbbi évek fejlődési sorába így illeszkedik ez az új pont is.

30. pont: „Több napig tartó horgászat esetén a horgász egy időben legfeljebb a Hhvtv. által 2 naptári nap alatt megtartható halmennyiséget tarthat magánál (pl.: maximum 6 db süllő) a horgászhelyen vagy a horgászathoz használt vízi járműben, amennyiben azokat a napi fogható mennyiségek betartásával fogta és könyvelte el a fogási naplójában.”

Sajnos gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor egyes horgászok igyekeznek bevetni minden trükköt, hogy a napi fogási kvótát kijátsszák. Volt olyan személy, aki azt állította a nála lévő 18 db süllőre, hogy hosszabb időszakon keresztül fogta őket, a szákjában élve tartotta és éppen akkor szállította haza őket, amikor a halászati őr kollégáink átvizsgálták a csomagjait. A mesét persze nem hitték sem kollégáink, sem az eljáró hatóság, de szeretnénk elejét venni az ilyen történeteknek.

31. pont: „Fémből készült haltartó eszköz (drótszák, fémketrec) használata TILOS!”

A jogszabályok engedélyezik a zsákmány életben tartását a horgászhelyen a horgászat befejezéséig, azonban szeretnénk elkerülni a már-már az állatkínzás határait feszegető körülményeket, emiatt vezetjük be a fenti új pontot.

34. pont: „Tilos az etetőhajó alkalmazása, kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében, amennyiben érvényes bejelentkezéssel rendelkezik.”

Sajnos sokan ezzel az eszközzel próbálták elkerülni a behúzós területi jegy kiváltását, mondván ők csak etetésre használták a hajót, miközben nyilvánvalóan a szerelék bejuttatását is így oldották meg.

Módosított horgászrendi pontok:

13. pont: „A felnőtt horgász az éves területi jeggyel az év során összesen 100 db, az ifjúsági horgász 50 db, a gyermek horgász pedig 20 db darabszám-korlátozással védett halat tarthat meg. A kvóta elérésekor a második területi jegy emelt áron váltható, harmadik jegy váltására viszont nincs lehetőség!”

Az éves kvótát kifogó horgászoknak eddig lehetőségük volt új területi jegyet váltani és sokan éltek is lehetőséggel, sőt, voltak olyan horgászok, akik harmadik jegyet is váltottak. Ezen a gyakorlaton a horgászvezetők kérésére változtattunk. Úgy gondoljuk, hogy az így megfogható halmennyiség a horgász és családja éves halfogyasztását mindenképpen lefedi, az ezen túlmenő felhasználást (ne adj’ Isten értékesítést) pedig nem támogatjuk.

18. pont: „Az orrcsúcstól a faroktőig mért 70 cm-nél nagyobb pontyot megtartani TILOS! Az ilyen pontyot a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.”

Sok horgász kérdezte, hogy a nagy pontyaink védelme érdekében miért nem egy felső tömeghatárt állapítunk meg a testhossz szabályozása helyett? A kérdés azért is merült fel, mert a 2016-ban érvényben lévő 80 cm-es korlátozás ellenére is kikerült több kapitális, 20 kg közeli öreg hal a tóból, amelyek kerek formájuk miatt nem érték el a szabályozási méretet. Sajnos a horgászok többsége nincs felkészülve arra, hogy kíméletesen mérje meg egy ilyen méretű hal tömegét. Gondoljunk itt a rozsdás rugós mérlegre, aminek a kampóját beakasztják egy nagy ponty „állába” vagy kopoltyújába… A hosszmérés sokkal kíméletesebb, és a mindenkire kötelező érvényű méretkorlátozás miatt el is várható, hogy legyen a horgászoknál „centi”. Így végül a tömeghatár helyett 80 cm-ről 70 cm-re módosítottuk a felső korlátozást.

29. pont: „A horgászzsákmányt a horgász a vízparton nem ajándékozhatja el, és a megtartani kívánt halat kizárólag a saját haltartó eszközé(be)n (szák, bilincs, pányva) tárolhatja, továbbá a horgászat befejezéséig más személlyel nem szállíttathatja el a horgászhelyről.”

A 30. pontnál leírtakhoz csatlakozik ez a módosítás is, amellyel szintén a napi kvóta kijátszása ellen igyekszünk tenni.

36. pont: Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a parti horgászhely kivilágítása, valamint a horgászathoz használt vízijármű és horgászstégek minden irányból látható fénnyel történő kivilágítása kötelező.

A balesetek elkerülését és halászati őreink munkáját segíti az a kisebb módosítás, hogy a parti horgászhelyek és a vízi járművek mellett a horgászstégek éjszakai kivilágítása is kötelező lesz a jövő évtől.

A behúzós horgászrend változásai:

Felmerült problémaként, hogy a jelenlegi szabályozás lehetőséget ad arra, hogy 18 év alatti személyek behúzós módszerrel, felnőtt felügyelete nélkül horgászhassanak. Véleményünk szerint ennek eldöntése leginkább a szülők felelőssége lenne, de a jövő évtől ezt a kérdést a Behúzós Horgászrendünkbe is szabályozni fogjuk az alábbiak szerint:

2.2 pont: 18. évét be nem töltött horgász kizárólag felnőtt felügyelete mellett horgászhat behúzós módszerrel.

A Balatoni Horgászrendben április 1-jétől tartó egy hónapos csónakos tilalom a behúzós horgászatot akadályozta, a horgász behúzáshoz csónakot nem használhatott. Alapvetően ez a szabály az ívó süllők védelmére született, így a behúzós horgászat szempontjából irreleváns, felmentés adható a horgászrendi pont alól. A változás az alábbiak szerint fog kinézni a 2017-es Behúzós Horgászrendben:

2.3 pont: Április 1. – április 30. közötti időszakban érvényes bejelentkezéssel, valamint behúzásra feljogosító engedély megléte esetén a behúzós horgász a Balatoni Horgászrend 6. pontja alól (csónakos tilalom) felmentést kap. Ebben az időszakban a vízen tartózkodás az alábbi esetekben engedélyezett:

a) a hal fárasztása, visszaengedése,

b) a horgászhely etetése,

c) helykeresés, vagy a szerelék behúzása.

 Kaptunk olyan véleményeket is, hogy „jó lenne végre” egy olyan horgászrendet alkotni, amelyhez évekig nem kell hozzányúlni. Mi lennénk a legboldogabbak, ha ezt meg tudnánk valósítani, de – mint maga a természeti közeg is, amiben hobbinknak hódolunk – a horgászat egy dinamikusan változó szabadidős elfoglaltság, évről-évre jelennek meg új módszerek, eszközök és a szabályokat kijátszani próbáló furfangos megoldások, amelyekre nekünk is lépnünk kell a halállomány védelme érdekében. Hisszük, hogy horgászrendünk a becsületes, rekreációs célú horgásztársainkat egyáltalán nem korlátozza, ugyanakkor a Balaton halállományának – és így minden horgásznak – a hosszú távú érdekeit szolgálja.

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »